Na vrh

ODRŽANA 18. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

Jučer su prisutni na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća, učenjem fatihe i minutom šutnje obilježili Dan bijelih traka  – simbol stradanja nesrba u Prijedoru i na taj način se sjetili 3 176 nevino stradalih Prijedorčana kao i ostalih nevino stradalih žrtava u proteklom ratu. 31. maja 1992. godine su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da ako napuštaju svoje domove, stave bijele trake oko rukava – da bi ih obilježili i na taj način imali kontrolu nad njima, te na kraju izvršili najbrutalniju kampanju istrebljenja Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o dodjeli priznanja Općine Vogošća  za 2018. godinu koja se dodjeljuju povodom 24. juna Dana Općine Vogošća. Ove godine biće dodjeljena dva priznanja Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća, jedano priznanje Plaketa Humanista godine Općine Vogošća kao i dvanaest Zahvalnica Općine Vogošća. Vijećnici Općinskog Vijeća Vogošća na današnjoj 18. redovnoj sjednici su usvojili i Nacrt strategije razvoja i održavanja lokalnih cesta na području Općine Vogošća za period 2018-2028 godina. Strategiju je izradio Institut za saobraćajni inžinjering i poslovno savjetovanje, a jedan autora je prof.dr. Osman Lindov. Strategija je ključni strateško-planski dokument Općine Vogošća, koji treba da osigura mobilnost i podstiče budući održivi razvoj saobraćaja lokalne zajednice.

Nakon rasprave vijećnika nije usvojen prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna  Regulacionog plana „Centar – Vogošća“ . 12 vijećnika je bilo za, 5 protiv i 6 suzdržanih. Odluka  o izmjenama i dopunama Urbanističkog projekta „Solaris“ za poslovni objekat u ulici Vogošćanskih odreda br.88 usvojena je većinom glasova.

Odluka o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Vogošća u naselju Rosulje, kojom se utvrđuju uslovi i način raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Vogošća putem javnog nadmetanja, radi izgradnje objekta kolektivnog stanovanja u naselju Rosulje u  obuhvatu Regulacionog plana Rosulje usvojena je većinom glasova. Većinom glasova donesena je i  Odluka o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Vogošća na lokaciji Hotonj.

Na dnevnom redu sjednice se našla i usvojena Odluka o osnivanju Industrijeke zone Unis, te Izvještaj o zimskom održavanju puteva na području Općine Vogošća u sezoni 2017/ 2018. koji je jednoglasno usvojen. Vijećnici su primili k znanju Informaciju o radu sportskih i ostalih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Vogošća za 2017.godinu. Na početku 18. sjednice vijećnik Sead Kerla obavijestio je prisutne da je istupio iz Kluba vjećnika SDA i da će od sada nastupati kao samostalni zastupnik.

Na kraju sjednice vijećnici su postavili nova pitanja i inicijative što je redovna praksa svakog vijeća.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana