Na vrh

Održana 30.redovna sjednica Općinskog vijeća Vogošća

Na 30. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća, vijećnici su većinom glasova usvojili Odluku o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Vogošća.Općinski načelnik je utvrdio prijedlog ove odluke na osnovu urbanističko-tehničkih uslova za potrebe raspisivanja javnog oglasa u svrhu prodaje lokacije u Vogošći u naselju Hotonj. Odluka će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama Kantona Srajevo.

Posebna pažnja je posvećena Informaciji o aktivnostima na toplifikaciji i gasifikaciji općine Vogošća sa informacijama Bags – Energotehnike, Sarajevogasa i Elektrodistribucije Sarajevo o pripremama za grijnu sezonu. Sjednici su prisustvovali predstavnici firmi Bags-Energotehnike, Sarajevogasa i Elektrodistribucije Sarajevo, Senad Hasanspahić ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, te pomoćnik ministra privrede Kantona Sarajevo.

Vijećnici su posebno zanimanje pokazali za uredno snabdijevanje toplotnom energijom iz firme Bags Energotehnike koje je obećano u predstojećoj grijnoj sezoni. Rekonstruiranje navedene firme je od velike važnosti jer katastrofalno stanje koje je do sada dovodilo građane Vogošće u nezavidan položaj ne smije biti ponovljeno. Načelnik Smajić je ukazao na sve korake koje je lokalna zajednica poduzela kako bi problem grijanja bio riješen.U rješavanje ovog problema uključila se i Vlada Kantona Sarajevo koja je ujedno i većinski vlasnik firme Bags – Energotehnika. Ministar Hasanspahić je govorio o studiji koja je urađena od strane resornih ministarstva i koja predstavlja polazni osnov za restruktuiranje firme Bags – Energotehnike. Riječ je o pripajanju sistemskim preduzećima KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo u smislu isporuke vode i KJKP „Toplane„ Sarajevo kada je u pitanju isporuka toplotne energije. Također je govorio i o usaglašavanju cijena grijanja jer građani Sarajevskog kantona trebaju biti jednako tretirani u tom smislu. Od strane Vlade Kantona Sarajevo biće poduzete sve mjere kako bi grijanje u Vogošći funkcionisalo. Direktor firme Bags – Energotenike Mujko Pupo je obavjestio vijećnike da će grijna sezona u Vogošći početi 15. oktobra i da su u toku sve tehničke pripreme kotlovskih jedinica, a da će se funkcionalne probe za sve korisnike toplotne energije odvijati u period od 12. do 15. oktobra.

Vijećnici su razmatrali i Informaciju o aktivnostima i rezultatima na pronalaženju nestalih građana općine Vogošća tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.- 1995. godine. Kako bi podržali rad Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća vijećnici su jednoglasno donijeli sljedeći zaključak “Imajući u vidu veliki broj nestalih građana sa područja općine Vogošća i podržavajući u potpunosti aktivnosti koje Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća provodi na pronalaženju istih, Općinsko vijeće Vogošća podržava i osnivanje Zavoda za sudsku i forenzičku medicine FBIH. Apelujemo na Vladu FBiH da se zakon o dopuni zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima uprave kojima je predviđeno osnivanje Zavoda za sudsku i forenzičku medicinu FBiH uputi u parlamentarnu proceduru”.

Na 30. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća vijećnici su postavili nova pitanja i inicijative što je redovna praksa nakon Izvještaja o realizaciji zaključaka i inicijativa Općinskog vijeća Vogošća.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana