Na vrh

Održana 7.redovna sjednica Općinskog vijeća Vogošća

Danas su prisutni na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća, učenjem fatihe i minutom šutnje obilježili Dan bijelih traka  – simbol stradanja nesrba u Prijedoru i na taj način se sjetili 3 176 nevino stradalih Prijedorčana kao i ostalih nevino stradalih žrtava u proteklom ratu. Na današnji dan su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da ako napuštaju svoje domove, stave bijele trake oko rukava – da bi ih obilježili i na taj način imali kontrolu nad njima, te na kraju izvršili najbrutalniju kampanju istrebljenja Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Vijećnici su vecinom glasova za donijeli Odluku o dodjeli priznanja Općine Vogošća  za 2017. godinu koja se dodjeljuju povodom 24. juna Dana Općine Vogošća. Ove godine biće dodjeljeno jedno priznanje Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća, jedano priznanje Plaketa Humanista godine Općine Vogošća kao i devet  Zahvalnica Općine Vogošća.

Vecinom glasova su usvojeni Izvještaj o radu i finansijski izvještaj sportskih i ostalih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Vogošća za 2016. godinu kao i Izvještaj o zimskom održavanju puteva u sezoni 2016/2017. godina na području općine Vogošća. Vijećnici Općinskog vijeća u svojim diskusijama su negodovali i zbog procentualno male izlaznosti građana na provedene Izbore za članove Savjeta mjesnih zajednica. Mogla su se čuti i mišljenja da su građani nezainteresovani za svoje predstavnike u Savjetima, al većinom glasova donesen je Zaključak da se Izvještaj o provedenim izborima usvaja kao i Odluka o verifikaciji mandata članova Savjeta mjesnih zajednica.

Vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o usvajanju Strategije mladih općine Vogošća za period 2017.-2022 godina u formi Nacrta. Ista se upućuje na javnu raspravu, a prijedloge, primjedbe, mišljenja i sugestije učesnici u javnoj raspravi mogu dostaviti u pismenoj formi Službi za privredu, intefrisani lokalni razvoj i društvene djelatnosti do 15.06.2017. godine.

Na kraju sjednice vijećnici su postavili nova pitanja i inicijative što je redovna praksa svakog vijeća.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana