Na vrh

Općina Vogošća će sufinansirati dio plata privrednicima pogođenim posljedicama pandemije


Općina Vogošća je jedna od osam općina Kantona Sarajevo koja je potpisala Sporazum o provođenju Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom. Sporazum je potpisan sa Vladom Kantona Sarajevo.

Ovim sporazumom Općina Vogošća je preuzela obavezu da sufinansira dio plata za mjesec april i maj 2020.godine fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa teritorije Općine Vogošća, a ostvaruju propisane uslove iz Programa. Sufinansiranje plata u privrednim subjektima koji imaju svojstvo pravnog lica obezbjedit će Kanton Sarajevo. Na ovaj način Kanton i općine solidarno preuzimaju brigu o očuvanju radnih mjesta.

Prema preliminarnim procjenama u općini Vogošća radi se o 317 takvih fizičkih lica koja obavljaju samostalnu djelatnost i procijenjeni iznos sredstava potrebnih za sufinansiranje plata je oko 126.000,00 KM na mjesečnom nivou, odnosno oko 252.000,00 KM za dva mjeseca koliko će ovaj Program trajati.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo najavili su kako će javni pozivi za dodjelu ovih sredstava biti raspisani u narednih nekoliko dana.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana