Na vrh

OPĆINA VOGOŠĆA I FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA POTPISALI SPORAZUM O SUFINANSIRANJU PROLJETNE SJETVE

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Općina Vogošća danas su potpisali sporazum o sufinansiranju projekata razvoja biljne proizvodnje kojim se obezbjeđuju sredstva u iznosu od 50.000 KM. Općinski načelnik Edin Smajić istakao je je da, od tog iznosa Općina Vogošća obezbjeđuje 10 000 KM a ministarstvo 40.000 KM. Sredstva će biti namijenjena refundiranju troškova nabavke sjemenskog materijala za one naše sugrađane koji su već okončali proljetnu sjetvu, a po uslovima koji će biti propisani javnim pozivom.
Načelnik Smajić je napomenuo je da će Općina Vogošća nakon što je u prvom lotu provela proceduru za dodjelu 26 plastenika, realizovati i drugi lot za dodjelu još 15 plastenika koje će nabaviti sredstvima iz Budžeta Općine Vogošća.
Općina Vogošća generalno kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja drži visok trend stalnog povećanja budžetskih izdvajanja. Sa najavljenim izdvajanjima za nove plastenike tokom 2020.godine će za poljoprivredu biti izdvojeno oko 300.000,00 KM što je rekordan iznos.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ovom prilikom kazao je da je zadovoljan saradnjom koju su ostvarili sa svim Kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede i svim općinama u FBiH, kao i saradnji sa Općinom Vogošća. Najavio je da će nastojati da pruže podršku i za jesenju sjetvu kao i za proizvodnju pšenice tokom ove godine. Ministar Dedić je na kraju kazao da se nada da će uz zadovoljavajuće vremenske uslove svi poljoprivrednici koji su obavili proljetnu sjetvu imati veće urode i kako ćemo kao građani imati manju ovisnost od uvoznih poljoprivrednih proizvoda.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana