Na vrh

Općina Vogošća jedan od učesnika implementacije Projekta “ReLOaD”

Općina Vogošća je 18.12.2017.godine i zvanično pristupila projektu ReLOaD koji u Bosni i Hercegovini provodi UNDP. Svečano potpisivanje upriličeno je u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a uz Općinu Vogošća ovom projektu je pristupilo još dvadeset partnerskih općina iz cijele Bosne i Hercegovine. Općine koje su izabrane po osnovu javnog poziva i koje je UNDP prepoznao su općine koje već uspješno sarađuju sa organizacijama civilnog društva i koje su spremne da tu saradnju dignu i na viši nivo.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evroske unije u BiH, kao i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, Sezin Sinanoglu. Oni su u svom obraćanju istakli važnost ovog procesa u kojem će organizacije civilnog društva postati partneri lokalnim vlastima u realizaciji strateških projekata, te naglasili kako je ovo značajan put ka ispunjavanju standarda Evropske unije.

Istaknuto je da je cilj ovog projekta pružanje podrške odabranim jedinicama lokalne samouprave u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva i u transparentnoj raspodjeli budžetskih sredstava namijenjenih organizacijama civilnog društva.

Projekat se realizuje u dvije godine u toku kojih će biti raspisana dva javna poziva za organizacije civilnog društva sa područja finansirana od UNDP i Općine Vogošća u omjeru osamdeset prema dvadeset posto, gdje dvadeset posto obezbjeđuje lokalna zajednica. Prvi od tih poziva trebao bi biti raspisan već tokom februara 2018.godine.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić istakao je kako je ovo prilika da naše dobre prakse u saradnji sa civilnim društvom dodatno unaprijedimo i uskladimo sa evropskim standardima i izrazio spremnost da Općina Vogošća još snažnije, putem ovog projekta, podrži razvoj civilnog sektora na svom području.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana