Na vrh

OPĆINA VOGOŠĆA JEDNA OD POTPISNICA SPORAZUMA

Danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Pod-projekat BiH6: Obnova i izgradnja 235 porodičnih kuća i izgradnja 390 stanova u višestambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH.
U okviru ovog pod-projekta vrijednosti 36,2 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa osigurati će se stambeno zbrinjavanje za 625 porodica, od kojih 235 kroz obnovu i izgradnju porodičnih kuća i izgradnju 125 stanova u RS, dok će se u FBiH izgraditi 19 zgrada sa 264 stana. Stanovi su namijenjeni za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja i ostati će u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica.

Ispred Općine Vogošća sporazum je potpisao Općinski načelnik Edin Smajić “ Općina Vošća se obavezala da će zajedno sa nadležnim institucijama implementirati izgradnju stambenog objekta sa 27 stanova za raseljene osobe i izbjeglice koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Obezbjedili smo atraktivnu lokaciju u naselju Rosulje. Naša obaveza je da obezbjedimo sve neophodno za dobijanje građevinske dozvole i priključaka na komunalnu infrastrukturu” istakao je načelnik Smajić.

Pored Općine Vogošća sporazumom je obuhvaćeno još 16 općina i gradova u FBiH: Bosanska Krupa, Čapljina, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Goražde, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kalesija, Kladanj, Ključ, Lukavac, Novi Travnik, Odžak, Orašje, Sapna, Vareš i Zavidovići.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana