Na vrh

Općina Vogošća među općinama u FBiH koje prednjače u izvozu

Privredni razvoj Općine Vogošća iz godine u godinu bilježi sve značajnije rezultate. Kao ilustracija tome, poslužit će podaci da je u odnosu na isti period lani izvoz uvećan za 40% i da je otvoreno više od četiri stotine novih radnih mjesta.

Na području općine Vogošća posluju tri industrijske zone: Stara industrijska zona, Nova industrijska zona Ugorsko i Slobodna bescarinska zona. U skladu sa privrednim rastom koji se zasniva na proizvodnji i izvozu, sve više se ukazuje potreba za upošljavanjem mašinskog kadra. Samim time i potreba za školovanjem, doškolovavanjem i prekvalifikacijama ovog obrazovnog profila.

Općina Vogošća nastoji zadržati razvojni trend. Općinsko vijeće je usvojilo niz podzakonskih akata, odluka i pravilnika, pa je procedura izdavanja potrebne dokumentacije investitorima maksimalno skraćena. Pomoćnica načelnika u službi za privredu, lokalni integrisani razvoj i društvene djelatnosti Općine Vogošća, Dženana Bešlija kaže: “Mi u Općini smo opredjeljeni prema ulagačima i investitorima, i sa zadovoljstvom mogu reći, svega za jedan dan je moguće dobiti svu potrebnu dokumentaciju.” Aktuelan je i projekat koji se realizuje sa Ministarstvom privrede, a odnosi se na subvencioniranje u proizvodnji.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana