Na vrh

OPĆINA VOGOŠĆA OBEZBJEDILA 100.000 KM U SVRHU REGRESIRANJA KAMATNE STOPE ZA PRIVREDNE SUBJEKTE IZ VOGOŠĆE

U Kabinetu načelnika Smajića danas je potpisan Ugovor o subvencioniranoj liniji uz regresiranje ukupne kamatne stope za privredne subjekte koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području općine Vogošća. Ugovor su potpisali Općinski načelnik Edin Smajić i Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić. Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici sa područja općine Vogošća moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto. BBI banka je za ovu liniju obezbjedila 4,7 miliona KM.

Kamatna stopa je 3,9% fiksno uz besplatnu obradu kredita. Općina Vogošća je u svrhu regresiranja ukupne kamatne stope izdvojila 100.000,00 KM za 2020. godinu.

U svom obraćanju Općinski načelnik Edin Smajić istakao je da je subvencionirana linija dio  programa aktivne politike zapošljavanja koju Općina provodi.

„Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše općine što treba da dovede do smanjene stope  nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva što nam je  primarni  cilj. Također, nadamo se da će ova linija pomoći privrednicima koji su se suočili sa poslovnim izazovima tokom panedmije COVID-19“, kazao je načelnik Smajić.

Maksimalni iznos finansiranja za kompanije je 300.000 KM,  dok je maksimalni iznos za samostalne poduzetnike/obrte 50.000 KM sa rokom povrata do 60 mjeseci.

„Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku  razvoju privrede u našoj zemlji. BBI banka nastavlja podržavati rast ekonomije putem modela javno-privatnog partnerstva. Do sada smo pokrenuli 37 ovakvih projekata, a samo u ovoj godini za pomoć privredi otvoreno je šest novih linija. Ovo je  prva linija sa Općinom Vogošća i nadamo se da će privrednici prepoznati  priliku, uzeti veoma povoljna, subvencionirana sredstva po stopi od nula posto. Naše strateško opredjeljenje je razvoj privrede BiH kroz rast malih i srednjih preduzeća, stoga su ove kompanije u našem fokusu“, izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u poslovnici BBI banke u Vogošći ili putem e-maila: linijaopcinavogosca@bbi.ba i na telefone 033 275-507, 033 275-266, 033 279-132, 033 279-133. Svi detalji o ovoj povoljnoj liniji bit će navedeni u Javnom pozivu koji će biti objavljen u dnevnim novinama i sredstvima javnog informisanja, a bit će dostupan i na web stranicama bbi.ba i vogosca.ba.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana