Na vrh

OPĆINA VOGOŠĆA ZVANIČNO PROGLAŠENA PODRUČJEM BEZ MINA

Povodom proglašenja područja općine Vogošća bez mina, a u okviru projekta Sarajevo bez mina, danas je u prostorijama ove lokalne zajednice upriličen prijem za donatore i institucije koje su pružale podršku u deminiranju proteklih godina.

Prezentiran je kratki film koji prikazuje aktivnosti koje su provođene na deminiranju područja općine Vogošća od završetka agresije do mjeseca septembra 2021. godine kada su i okončane aktivnosti na deminiranju.

Načelnik Smajić se zahvalio u ime lokalne zajednice na pomoći koja je pružena.

 – Općina Vogošća je bila na udarnom pravcu agresora. Činjenica je da smo, nakon 26 godina svega što se ovdje dešavalo, konačno došli u situaciju da je naša lokalna zajednica postala prostor na kojem nema mina, naglasio je Smajić.

Pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović je istakao da je predanost i posvećenost poslu zaposlenika Općine Vogošća rezultirala današnjom svečanošću.

 – Vogošća je jedna od rijetkih općina u Federaciji koja je oslobođena opasnosti od mina. Sretni smo i zadovoljni što smo bili dio ove priče. Naglasio bih da građani općine Vogošća moraju biti svjesni da i dalje ostaje problem opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a Federalna uprava civilne zaštite je institucija koja se bavi rješavanjem tih pitanja, kazao je Kadribegović.

 Na današnjem prijemu su uručene zahvalnice za donatore, institucije i kompanije koje su pomagale u pripremi, realizaciji ili su direktno finansirali projekte, a to su: Centar za uklanjanje mina u BiH – BH MAC, Oružane snage BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Međunarodni fond za deminiranje – ITF, Centar za obuku pasa u BiH – MDDC, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Austrije, Ambasada Kraljevine Belgije, Ambasada Republike Češke, Ambasada Kraljevine Norveške, Ambasada Švicarske, UNDP BiH, Norveška narodna pomoć – NPA.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana