Na vrh

Općini Vogošća uručena Zahvalnica za sveukupni doprinos u širenju i očuvanju istine o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

U Domu mladih na Skenderiji održana je premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji – Uloga Sarajevo Taxija u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1996. godine“. Realizaciju projekta pomogla je i Općina Vogošća. Dokumentarni film autorice Esme Velagić snimljen je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“ iz Sarajeva, a govori o herojskoj borbi i nesebičnom doprinosu sarajevskih taksista u odbrani naše zemlje tokom minulog, odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.

U ovom filmu prikazani su autentični dokumenti i izjave preživjelih svjedoka koji pričaju o detaljima koji su mnogima bili nepoznati, a trebaju se i znati i spomenuti jer je herojsko učešće taksista u odbrani BiH činjenica. 144 hrabra taksista heroja izgubilo je život u odbrani BiH, 15 njih nosioci su najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, a pet ulica u glavnom gradu BiH nosi ime po hrabrim herojima. U filmu su prikazane priče o njihovim herojstvima i životnim sudbinama.

Nakon premijere filma uručene su zahvalnice Udruženja „Haber“ za sveukupni doprinos u širenju i očuvanju istine o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnice su, između ostalih, uručene i načelniku Edinu Smajiću, kao i RTV”VOGOŠĆA”

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana