Na vrh

Općinski načelnik primio uspješnu biciklistkinju Lejlu Tanović

U skladu sa uvriježenom praksom podrške sportu i uspješnim sportistima danas (10.12.2020.godine) je Općinski načelnik Edin Smajić primio Tanović Lejlu, Vogošćanku koja je u svojoj kategoriji nedavno osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu. Uz Lejlu je prijemu prisustvovao i njen trener Amar Njemčević.

Lejla je članica Kluba brdskog biciklizma “Puls” iz Vogošća i Na Svjetskom prvenstvu u Turskoj održanom 25.10.2020. godine Lejla je osvojila 8. mjesto i time postigla najbolji rezultat za bosanskohercegovački biciklizam u historiji, a to je ujedno i jedan od najboljih sportskih rezultata našeg sporta uopšte.

Tokom čitave ove sezone Lejla je ostvarivala zaista nevjerovatne rezultate i prikupljala UCI bodove koji su joj omogućili ulazak u top 50 najboljih na svijetu i to u čak dvije discipline. 

Nakon Svjetskog prvenstva na kojem je zauzela 8. mjesto napredovala je na UCI ranking listi (Svjetska biciklistička lista svih biciklista svijeta bez težinskih ili starosnih kategorija) te je postala prvi biciklistista iz BiH koji se plasirao u top 15 najboljih na svijetu. Lejla trenutno zauzima 14. mjesto na UCI ranking listi. 

Osim pobjeda na UCI utrkama u Srbiji, Španiji, Hrvatskoj i ostalim zemljama Evrope bitno je napomenuti da je Lejla u augustu ove godine oborila rekord kada je u pitanju uspon na Biokovo (Hrvatska, uspon sa 0 metara nadmorske visine na 1762 metra). Lejla je dosadašnji rekord Mie Radetić, najbolje profesionalne biciklistkinje Hrvatske,poboljšala za preko 11 minuta.

U razgocoru sa Lejlom i njenim trenerom Načelnik i njegovi saradnici su istakli kako je njihov uspijeh sigurno jedan do najvećih uspjeha vogošćanskog sporta uopšte, te se razgovaralo o sve boljim uslovima koje vogošćanski sportisti imaju za svoj trenažni i takmičarski proces kao i planovima za unapređenje sporta na nivou ove lokalne zajednice.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana