Na vrh

Otkriveno spomen obilježje mučenim i ubijanim logorašima Vogošće

Danas je vogošćanskom centralnom parku u ulici Akifa ef. Biserovića svečano otkriveno Spomen obilježje ubijenim logorašima općine Vogošća, koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili zatvarani u agresorske logore na području općine Vogošća. Spomen obilježje su otkrili  predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša u BiH Jasmin Mešković, ministar Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i Općinski načelnik Edin Smajić.

„Kroz vogošćanske logore je prošlo više od 800 civila iz Vogošće, Nahoreva, Ilijaša, Hadžića, Visokog i Sokoca, preko 400 logoraša je mučki ubijeno a veliki broj njih se vode kao nestali. Najveće torture doživjeli su logoraši u logorima pansion Kontiki i Bunker u Vogošći, Planjina kuća u Svrakama, kasarni bivše JNA u Semizovcu, Nakinoj garaža u naselju Krivoglavci, te u živom štitu na brdu Žuč. Za ove zločine još niko nije odgovarao niti je procesuiran. Izgradnjom ovog spomen obilježja upotpunjena je izgradnja spomen obilježja u kontekstu svih stradanja i svih značajnih bitaka“ izjavio je načelnik Smajić.

Inicijativu za izgradnju navedenog spomen obilježja pokrenuli su Udruženje logoraša općine Vogošća i Savez logoraša BiH. Izgradnju finansiraju Općina Vogošća i Saveza logoraša u BiH.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana