Na vrh

Otkriveno spomen obilježje ubijenoj porodici efendije Ramića

Danas je u dvorištu OŠ „Porodice ef. Ramić“ otkriveno Spomen obilježeje svirepo ubijenoj porodici efendije Ramića. Spomen obilježje su otkrili Hasan Ramić, brat ubijenog Hasib efendije i Općinski načelnik Edin Smajić.

Tokom emotivnog obraćanja načelnik Smajić je zamolio učenike da povremeno pročitaju poruku koja stoji na Spomen obilježju „Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet“. I ne samo da je pročitaju nego u kontekstu u kojima njihov uzrast, obrazovanje i intelekt dozvoljava da našto o tome pročitaju i kada je u pitanju vjerski ali i filozofsko-svjetovni kontekst da znaju šta to znači i koliko je duboka ova poruka. „Ne smijemo nikada zaboraviti. Ovo treba da nam bude postrek da bolje radimo svoj posao da koliko je to moguće budemo bolji ljudi, jer dobri ljudi će dobro raditi posao i praviti dobar ambijent, a ne ljudi, zvijeri i životinje rade ovakve stvrai, kakve su nama rađene devedesetih godina“,naveo je načelnik Smajić

U maju 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, su Hasiba ef. Ramića zaklali u porodićnoj kući u Semizovcu kod Vogošće zajedno sa suprugom i četvero djece. Prije brutalnog ubistva, srpske snage su zatočile Hasib-efendiju i teško ga mučili.

Pored Hasib-efendije tada je brutalno ubijena njegova supruga Šefika, te djeca Muhamed, Ahmed, Meliha i Amina. Zločinci su pred Hasib-efendijom i njegovom suprugom najprije zaklali njihovu djecu, a onda i njih. Njegova djeca Muhamed i Meliha bili su učenici Osnovne škole u Semizovcu koja danas nosi ime “Porodice efendije Ramić”. Njihova tijela, na vrlo nepristupačnoj lokaciji, u Ljubini esuhumirana su 17. oktobra 1996.godine i iste godine sahranjena u haremu mjesne džamije u Svrakama.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana