Na vrh

Otvoren planinarski dom “Motka” – oaza mira i netaknute prirode

Planinarski dom Motka koji se nalazi iznad Vogošće u blizini sela Tihovići, svečano je otvoren u nedjelju, uz prigodan program i brojne protokolarne aktivnosti za goste ne samo iz BiH nego i zemalja okruženja.
Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.254 metra. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih, sa kapacitetom od 30 ležaja kao i salom sa 50 mjesta. Osim planinarskog doma, staza za šetnju, izvorišta čiste vode, na Motki se nalazi i biciklistička staza duga čak 40 kilometara, koja će u ovoj godini biti dodatno uređena.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i Općinski načelnik Edin Smajić koji se tom prilikom zahvalio vogošćanskim planinarima na uloženom trudu i zalaganju i istakao da su oni najzaslužniji što su Vogošćani i Sarajlije dobili još jedno mjesto na koje će moći pobjeći od magle, smoga i zagađenosti I uživati u čarima netaknute prirode i oaze mira koje ovo mjesto pruža.
U okviru svečanosti otvorenja objekta organizovano je takmičenje u pravljenju ćevapa, pod nazivom “Sarajevski čevapćići”. Planinarsko društvo iz Sjenice je osvojilo prvo mjesto, drugo mjesto je osvojila ekipa PD “Igman” dok su trećeplasirani PD “Konjuh” iz Živinica. Cilj takmičenja je bio promovisati sarajavske ćevape koji su brend u svijetu.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana