Na vrh

Planinarski dom Motka, oaza mira i netaknute prirode

Planinarski dom Motka nalazi se iznad Vogošće i u blizini sela Tihovići. Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.254 metra, a sadržavat će 35 ležaja, te će moći primiti 50 osoba. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih. Vogošćani i Sarajlije će tako uskoro imati još jedno mjesto na koje će moći pobjeći od magle, smoga i zagađenosti.

To je bio povod da Općinski načelnik Edin Smajić sa članovima Planinarskog društva “Planinar” Vogošća, krenu na pohod prema Motki. Pored Motke obišli su i izvorište Peračko vrelo, čiji je kapacitet 120 litara vode u sekundi.

Novosagrađani planinarski dom na Motki bit će otvoren za posjetitelje od Nove godine, ovakvi projekti stvaraju pretpostavku za razvoj turizma kao i razvoj seoskog turizma, zbog blizine sela Tihovići. Udaljen desetak kilometara od grada, smješten u netaknutoj prirodi, predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode.

Iz Planinarskog društva „Planinar“ iz Vogošće objašnjavaju kako je Motka relativno nepoznato mjesto za izletnike, iako se radi o prelijepom prirodnom ambijentu.

Osim planinarskog doma, staza za šetnju, izvorišta čiste vode, na Motki se nalazi i biciklistička staza duga čak 40 kilometara, koja će od naredne godine biti dodatno uređena.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana