Na vrh

Počeli radovi na deminiranju projekta “Driječina” površine 18.000 metara kvadratnih

 

Na području MZ Hotonj danas su počeli radovi na deminiranju projekta „Driječina“, ukupne površine 18.000 metara kvadratnih.

Prema riječima Nermina Hajre pomoćnika načelnika Službe civilne zaštite Općine Vogošća “Nakon detaljnog izviđanja i prikupljanja podataka sa ove lokacije urađen je projekat deminiranja koji je Njemačka ambasada odabrala za deminiranje kako bi se isti mogao vratiti krajnjim korisnicima”.

Radove na deminiranju ovog projekta izvodi Udruženje za eliminaciju mina – UEM Sarajevo, a sredstva su obezbjeđena od strane Njemačke ambasade u Sarajevu uz učešće Općine Vogošća.

Mirsad Softić, vođa deminerskog tima je naveo da se radi o tehničkom izviđanju terena koji će raditi jedan manuelni tim koji se sastoji od osam deminera, vođe tima, medicinara i internog kontrolora kvaliteta.

Ovim putem skreće se pažnja građanima da se strogo pridržavaju minskih znakova kojima su obilježena rizična područja, kao i upozorenja koja daju strukture zaštite i spašavanja i demineri koji izvode operacije deminiranja.

O svakom pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava treba da se obavijeste civilna zaštita ili policija koji će poduzeti adekvatne mjere na uklanjanju i bezbjednom otklanjanju opasnosti po građane.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana