Na vrh

Počeli radovi na deminiranju putnog pravca Ugorsko-Žuč

Danas je na lokalitetu platoa brda Žuč počeo novi projekat radnog naziva „Žuč-put“ koji podrazumjeva izviđanje i deminiranje od kasetne municije putnog pravca iz naselja Ugorsko do brda Žuč. Radove će na površini od 7 190 m² izvoditi kombinovani deminerski tim od 6 članova FUCZ iz Mostara. Ukoliko to vremenske prilike dopuste planirani deminerski radovi na ovoj putnoj komunikaciji trajat će 15 radnih dana.
Da se radi o veoma zahtjevnom zadatku govori podatak da je u našoj zemlji najviše stradalih upravo od kasetne municije koja je Konvencijom iz 2008. zabranjena, a BiH jedna je od zemalja potpisnica. Ovim putem želimo da skrenemo pažnju građanima da se strogo pridržavaju minskih znakova kojima su obilježena rizična područja, kao i upozorenja koja daju strukture zaštite i spašavanja i demineri koji izvode operacije deminiranja.
O svakom pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava treba da se obavijeste civilne zaštita ili policija koji će poduzeti adekvatne mjere na uklanjanju i bezbjednom otklanjanju opasnosti po građane.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana