Na vrh

Počeli radovi na sanaciji klizišta na lokalitetima Poturovići br 27 i 30, vrijednost radova oko 40 000 KM

Danas su načelnik Općine Vogošća Edin Smajić sa saradicima i direktor Kantonalne uprave CZ Mustafa Kovač kao i Fuad Babić koordinator za sanaciju klizišta u KS obišli naselje Poturovići u MZ Semizovac, gdje predstavnici firme “Orman” iz Kiseljaka, izvode radove na sanaciji klizišta u ul. Poturovići br 27 i Poturovići br.30

Direktor KUCZ Mustafa Kovač, je istakao da Kantonalna uprava CZ i dalje nastvlja saradnju sa Općinom Vogošća u pružanju finansijske pomoći, naročito na kriznim tačkama gdje su klizišta kako bi se ista sanirala.

Sredstva za realizaciju ovih projekata u iznosu od oko 40 000 obezbjedili su Općina Vogošća, Zavod za izgradnju KS i Kantonalna uprava CZ.

“U prošloj godini smo uz  pomoć Vlade Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave CZ, Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo sanirali osam klizišta sa visokim stepenom rizika. Ove godine pored ova dva klizišta koja se saniraju u Poturovićima u narednom period očekujemo početak radova na sanaciji još četiri klizišta: Donja Vogošća do br. 50, Gornja Jošanica I bb, Gora br.14 i Miholjići br.18.” rekao je načelnik Smajić.

Prema riječima Fuada Babića, koordinatora za sanaciju klizišta u KS, “radi se o sanaciji dva klizišta. Na lokalitetu Poturovići br.27 predviđena je izgradnja armirano-betonskog zida na kontraforima dužine 20 m i izgradnja drenaže dužine 40 m. U Poturovići br. 30 izvode se radovi na izgradnji potpornog zida dužine 20,5 m, visine 2 m kao i izgradnja kanala od slaganih kamenih blokova dužine 33 m u cilju regulacije potoka, kako bi se spriječilo plavljene i omogućio nesmetan pristup stambenim objektima”

Ukoliko dozvole vremenski uslovi radovi bi trebali biti završeni u roku od 30 dana. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana