Na vrh

Početak radova na deminiranju lokaliteta brda Žuč – kota 830

Deminerski tim Humanitarne organizacije za razminiranje „Pro Vita“ iz Mostara je na lokalitetu brda Žuč – kota 830, na površini od 52.623 kvadratnih metara počeo sa radovima na čišćenju od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Tim povodom je Općinski načelnik Edin Smajić sa saradnicima obišao lokaciju deminiranja.
Prema riječima Žarka Škipine, internog kontrolora kvaliteta, radi se o vaoma zahtjevnom terenu, na kojem će raditi jedan manuelni tim koji se sastoji od osam deminera, vođe tima, medicinara i internog kontrolora kvaliteta. Prema projektu koji imaju na terenu se očekuje dosta nagaznih mina, poteznih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Planirano je da zadatak bude završen za 35 dana.
Tendersku proceduru proveo je ITF (International Trast Found). Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjedili su Vlada Njemačke putem ambasade u BiH i Općina Vogošća.
„Humanitarna organizacija za razminiranje „Pro Vita“ iz Mostara je na području općine Vogošća vrlo uspješno i kvalitetno uradila veliki broj zadataka na deminiranju. Zadatak koji je pred njima nije nimalo lahak, jer su na ovom području bile linije razdvajanja. Ovom prilokom bih se zahvalio Vladi Njemačke koja putem ambasade u BiH vec duži niz godina ulaže značajna sredstva i BH MAC-u koji vrlo odgovorno pristupa nadzoru. Vec duži niz godina zahvaljujući kvalitetnoj pripremi, dobro urađenim projektima i izuzetnoj saradnji sa svim izvođačima koji deminiraju na području općine Vogošća, Vogošća korak po korak ali sigurno i kvalitetno čisti svoje područje„ rekao je načelnik Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana