Na vrh

Podsjećanje na povratak Vogošće Vogošćanima

U povodu obilježavanja 24.godišnjice reintegracije dijela Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine u petak 21.02.2020.godine u Kino Sali upravne zgrade JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti” održana je  Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Sjednici su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života kao i brojni građani i na ovaj način su  obnovili sjećanje na 23.02.1996.godine, dan kada je Vogošća vraćena Vogošćanima.

Na sjednici su govorili Predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Tarik Curić, te Općinski načelnik Edin Smajić. Predsjedavajući Curić se prisjetio tih dana kada je u Vogošću ušao kao dio policijskih snaga, a načelnik Smajić je uporedio Vogošću kakva je zatečena 1996.godine sa Vogošćom. Upozorio je da i danas postoje snage koje bi da sat vrate 28 godina unazad u vrijeme najtamnijih dana u vogošanskoj historiji.

U okviru Svečane sjednice premijerno je prikazan dokumentarni film „Povratak na svoje”, najnovije ostvarenj u produkciji Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti „Haber”. Film govori o reintegraciji Vogošće. Prije same promocije o filmu su govorili predsjednik Udruženja „Haber” Omer Hadrović i Muhamed Kozadra čovjek koji je u svojstvu općinskog načelnika podigao zastavu Republike Bosne i Hercegovine na jarbol ispred zgrade općine Vogošća 23.02.1996.godine. On je podsjetio da je Republika Bosna i Hercegovina tokom ratnih godina bila pod embargom, ali opomenuo je da taj embargo ni danas nije prestao i da se osjeti u raznim vidovima našeg života, od obrazovanja pa nadalje.

Ovu manifestaciju uljepšao i koncert sevdaha koji je pripremilo Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka” i ovo je bila prava prilika da ovo mlado udruženje predstavi svoj rad Vogošćanima.

Prije Svečane sjednice delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje na Trgu branilaca Vogošće kao i na spomen obilježja civlinim žrtvama rata i logorašima.        

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana