Na vrh

POTPISAN OKVIRNI SPORAZUM VRIJEDAN VIŠE OD POLA MILIONA MARAKA ZA SANACIJU KLIZIŠTA MEHTEFČIĆI

Danas je u Općini Vogošća potpisan Okvirni sporazum za izvođenje radova na sanaciji klizišta Mehtefčići u MZ Svrake. Sporazum su potpisali Općinski načelnik Edin Smajić i predstavnik firme „Harysco“ Mujo Zećo.

„Projektna dokumentacija za sanaciju ovog klizišta urađena je realizacijom Sporazuma Općine Vogošća i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u cilju smanjenje rizika od katastrofa. 

Vrijednost radova sanacije klizišta Mehtefčići prema Okvirnom sporazumu iznosi 592.993,44 KM i biće rađena u fazama. Do sada smo uspjeli osigurati više od 340.000 KM. Dio sredstava je osiguran od strane Vlade Federacije BiH kroz Javni poziv za sufinansiranje projekata/zahtjeva/inicijativa od značaja za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, a drugi dio sredstava osigurali su Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Kantonalna uprava civilne zaštite. Naredne sedmice je planirano potpisivanje prvog pojedinačnog ugovora na realizaciji ovog projekta“ rekao je načelnik Smajić.

Sanacijom klizišta na ovom lokalitetu će se pored stabilizacije padine, smanjiti mogućnost uništenja ili oštećenja oko 20 kuća eventualnim pokretanjem klizišta, izvršiti stabilizacija putne i druge infrastrukture u ulicama Ravne i Miholjići koje se nalaze u obuhvatu ovog klizišta.

Izvođač radova je istakao da je upoznat sa terenom i naveo da će dinamiku radova diktirati vremenski uslovi ali da će dati sve od  sebe da se u ovoj godini izvede što više radova. Zamolio je građane Svraka da budu podrška tokom izvođenja radova kao što su to i do sada bili.

Nadzor nad izvođenjem radova na sanaciji klizišta vršit će ovlašteni predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općina Vogošća će i u narednom periodu nastaviti sa rješavanjem problema po pitanju klizišta Trenutno se radi na izradi projektne dokumentacije za 4 klizišta dok je za njih 5 urađena  projektna dokumentacija.                                                                                                              

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana