Na vrh

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U AKTIVNOSTIMA NA PREVENCIJI I BORBI PROTIV KORUPCIJE

Danas je u prostorijama Općine Vogošća upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji na zajedničkim aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.

U ime Općine Vogošća dokument je potpisao načelnik Edin Smajić, dok je u ime Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo sporazum potpisao dr. Erduan Kafedžić. Ovim činom Općina Vogošća je postala dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Na današnjem sastanku načelnik Smajić je naglasio važnost i značaj ovog dokumenta.

– Mi smo odmah prihvatili ovu inicijativu, na redovnoj sjednici Općinskog vijeća u maju 2021. godine usvojena je Odluka o prihvatanju, dok su početkom avgusta bili stvoreni tehnički uslovi za potpisivanje, ali zbog različitih okolnosti potpisujemo danas. Naša spremnost da se borimo protiv korupcije i da budemo transparentni u svom radu je oduvijek prisutna i želimo da ovo bude proces koji će zaživjeti u bosanskohercegovačkom društvu i svim njenim institucijama, naglasio je Smajić.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS Erduan Kafedžić, je naglasio da je načelnik Smajić  bio jedan od najaktivnijih načelnika kada je u pitanju želja za pristupanjem antikoruptivnom sistemu Kantona Sarajevo.

–  Živimo u vremenu kada korupcija, doslovno, ubija Bosnu i Hercegovinu, međutim u Kantonu Sarajevo dolazi do snažnih promjena i centralizacije svih važnih procesa kada je u pitanju borba protiv korupcije. Danas ćemo umrežiti i Općinu Vogošća u jedinstveni antikoruptivni sistem gdje ćemo po prvi put dobiti na jednom mjestu integrisane skoro sve općine, istakao je Kafedžić.

Današnjem potpisivanju je također prisustvovao i savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erik Larson, koji je istakao da Sjedinjene Američke Države sa ponosom učestvuju na današnjoj svečanosti povodom potpisivanja Sporazuma.

– Ovim Sporazumom će se Vogošća uključiti u sistem otvorenih baza podataka Ureda, dajući građanima direktan uvid u rad općinske uprave. Ovakve inicijative pomažu prevenciji i borbi protiv korupcije, jer je korupcija poput zarazne bolesti koja se razvija samo u mraku. Ovaj memorandum o razumijevanju će pomoći u davanju svjetla i transparentnosti za liječenje bolesti korupcije. Kao što je ranije ovog mjeseca napomenula Ambasada SAD- a, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i njegov rad su model za ostatak BiH. Želimo pohvaliti Općinu Vogošća što se pridružila antikorupcijskim sistemima Ureda. Bosna i Hercegovina mora koristiti sve raspoložive alate da se bori protiv ove prijetnje vašoj budućnosti, uključujući ovu preventivnu inicijativu za javnu bazu podataka. Sjedinjene Države sa zadovoljstvom podržavaju današnju inicijativu i još jednom pohvaljujemo Općinu Vogošća, kao što smo činili i u prošlosti i SAD su spremne pomoći narodu BiH u ovoj ključnoj borbi, kazao je Larson.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Avdo Gljiva, kao i pomoćnik načelnika iz Službe za opću upravu Elvir Crvenjak.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana