Na vrh

U cilju smanjenja redukcija, novi projekti rekonstrukcije vodovodne mreže u općini Vogošća

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić potpisao je danas Sporazum o  utrošku vodnih naknada za rekonstrukciju vodovodne mreže na području općine Vogošća sa načelnikom  Edinom Smajićem i direktorom KJKP Vodovod i kanalizacija Nezirom Hadžićem

“Prvim navedenim sporazumom predviđena je rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Gornja Jošanica II, Gornja Jošanica III, Kremeš, Krivoglavci te za zamjena cementnog cjevovoda u naselju Rosulje na području općine Vogošća. Ukupna vrijednost investicije je 336.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu”, rekao je ministar Hasanspahić.

Kako je precizirao ministar, u naseljima Gornja Jošanica II, Gornja Jošanica III i Kremeš planirana je zamjena postojećeg cjevovoda od PVC-a sa novim cjevovodom od daktila, kao i izrada priključaka na vodovod, a mreža će opsluživati oko 200 domaćinstava. U naselju Krivoglavci će biti rekonstruisan azbest-cementni cjevovod koji opslužuje oko 150 domaćinstava čime će značajno biti smanjeni gubici vode na mreži i omogućeno urednije vodosnabdijevanje, dok će u naselju Rosulje  postojeći azbest -cementni cjevovod u dužini od 560 metara biti zamijenjen u daktilni cjevovod.

Direktor Hadžić  je izjavio da je ovo jedan od  projekata koji je započet u Kantonu Sarajevo s ciljem smanjenja redukcija vode, a posebno na ovim lokalitetima gdje su one najizraženije. Naveo je da će  radovi početi nakon provedene tenderske procedure.

Načelnik Smajić je naglasio da se na području ove općine realizuje niz projekata s ciljem rješavanja problema redukcija vode, te da očekuje da će sve započete aktivnosti u konačnici dovesti i do stavljanja u funkciju Peraćkog vrela, kao jednog od najznačajnijih rješenja za probleme vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo.
“U toku su pregovori s Vladom KS i VIK-om o procedurama izrade studije kao i projektne dokumentacije a čijom realizacijom bismo, prije svega, uspjeli obezbijediti stanovnicima Vogošće uredno vodosnabdiejvanje bez redukacija”, naglasio je načelnik Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana