Na vrh

Potpisan Sporazum o zajedničkoj implementaciji kružnog toka na magistralnoj cesti M 18, lokalitet Jošanica

Danas je u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo potpisan Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta rekonstrukcije raskrsnice u kružni tok na magistralnoj cesti M18, lokalitet Jošanica općina Vogošća.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, ministar Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić.

Vlada KS je I Transverzalu usvojila kao kapitalni projekat među kojima su i četiri raskrsnice sa kružnim tokovima na području općine Vogošća.

„Za realizaciju ovog projekta Vlada KS je izdvojila 1 000 000 KM. Zahvaljujemo se JPCFBiH koje se uključilo u rješavanje ovog problema kroz izradu projektne dokumentacije kao i nadzora nad izvođenjem radova“, rekao je ministar Fišo.

Problem saobraćajnih gužvi u Vogošći, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, moguće je riješiti izgradnjom I Transverzale i raskrsnica sa kružnim tokom na postojećem magistralnom putu. Kao najveći problem u domenu raskrsnica sa kružnim tokom prepoznat od strane struke je izgradnja raskrsnice na Vogošćanskoj petlji,  kao početne tačke I Transverzale.

„Općina Vogošća je provela proceduru imovinsko – pravnog rješavanja i očekujemo da će u narednom periodu JPCFBiH ovaj projekat uvrsti u prioritetne projekte kako bi se krenulo u odabir najpovoljnijeg izvođača radova i  u narednoj građevinskoj sezoni počelo sa izvođenjem radova“ istakao je nečelnik Smajić.

Direktor Pravdić je naveo da je JPCFBiH uradilo projektnu dokumentaciju i po usvajanju rebalansa će se krenuti u proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova i da će realizacija ovog Sporazuma riješiti jedan od velikih problema saobraćajnih gužvi svim učesnicima u saobraćaju.

Pored ove raskrsnice na području općine Vogošća planirana je izgradnja još tri raskrsnice sa kružnim tokom i to: na Kobiljoj Glavi, ulaz u fabrički kompleks „Unis“ i raskrsnica kod hotela „Sunce“.

 

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana