Na vrh

POTPISAN UGOVOR ZA USPOSTAVLJANJE EPIZOOTIOLOŠKE SLIKE ZARAZNIH BOLESTI STOČNOG FONDA I PČELINJIH DRUŠTAVA NA PODRUČJU VOGOŠĆE

Općina Vogošća je preko nadležne Službe zajedno sa KJP “Veterinarska stanica” pokrenula procedure oko realizacije projekta “Epizootiološka slika zaraznih bolesti stočnog fonda i pčelinjih društava sa područja općine Vogošća”.

Tim povodom su načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor KJP “Veterinarska stanica” Almir Džanković potpisali Ugovor.

Ugovorom je predviđeno da se implementacija projekta vrši na vogošćanskim farmama koje imaju oko 400 goveda i 600 ovaca. 300 ovaca će biti podvrgnuto imunizaciji a 300 će biti podvrgnuto dijagnostičkom ispitivanju bruceloze. Implementacija projekta obuhvaća i 14 imanja koja posjeduju 600 pčelinjih zajednica.

“Ovo je nastavak jedne dobre saradnje između Općine Vogošća i Veterinarske stanice Sarajevo. Nakon realizacije ovog projekta biće urađena kompletna analiza stanja svih grla stoke koja se nalazi na teritoriji Vogošće sa ciljem prevencije širenja zaraznih bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka. Koristim priliku da pozovem sve poljoprivredne proizvođače animalne proizvodnje da dozvole da se urade ove preventivne mjere, kako bi kompletnu epizootiološku sliku imali pod kontrolom” istakao je direktor Džananović.

Dijagnostika zaraznih bolesti podrazumjeva provođenje kliničkih, terenskih i laborataorijskih ispitivanja i to na: brucelozu, enzootskuleukozu, tuberkolozu očitavanjem reakcije sa tuberkulinom i Američku gnjiloću pčelinjeg gnijezda

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana