Na vrh

Potpisani sporazumi o sufinansiranju industrijskih zona

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić potpisali su sporazume o sufinansiranju industrijskih zona, po osnovu Programa raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Sporazumi su potpisani sa općinama Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća. Prema riječima ministra Jeličića, za projekte koje su općine delegirale, izdvojeno je više od milion KM.

“Radi se o infrastrukturnim projektima koji su već započeti i ovo je samo jedan poticaj razvoju industrijskih kapaciteta u KS. Željeli smo da sredstva što prije stavimo u realizaciju, kako bi privrednicima, budućim poslodavcima i investitorima omogućili što bolje korištenje resursa koje su općine pripremile”, rekao je ministar Jeličić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić rekao je da će sredstva od 200.000 KM biti investirana u završetak projekta pristupne saobraćajnice i mosta koji povezuje magistralni put M-18 sa lokalitetom nove industrijske zone u Vogošći.

“Završetkom ovog projekta, čiji kraj radova i svečano otvaranje mosta očekujemo u septembru, okončat će se infrastrukturno uređenje lokaliteta nove industrijske zone. Očekujemo da ćemo sa ovim ulaganjem, prije svega rješavanjem saobraćajnog ulaza, omogućiti dalja investiranja i nove projekte koji su u pripremi u ovoj industrijskoj zoni”, kazao je načelnik Smajić.

Dodao je da ova saobraćajnica ima višestruku ulogu, osim što predstavlja glavni ulaz u novu industrijsku zonu, biće i saobraćajnica koja će omogućiti kvalitetnije saobraćanje za naselja Uglješići, Dreskovača i dio Omladinske ulice.

“U skladu sa regulacionim planom, ovaj projekt je sastavni dio uvezivanja magistralnog puta M-18 sa projiciranom Prvom transverzalom, koja će biti građena nešto južnije”, objasnio je Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana