Na vrh

Povorka sa žrtvama genocida u Srebrenici dočekana u Vogošći

Kamion sa tabutima 33 identificirane žrtve genocida u Srebrenici na svom putu prema mezarju Potočari, zastao je i u Vogošći. Nešto iza 11 sati u utorak 09.07.2019.godine nakon zaustavljanja u Ilijašu i Krivoglavcima kamion je stao u Jošaničkoj ulici, ispred zgrade Općine Vogošća pružajući priliku brojnim Vogošćanima da se oproste od žrtava genocida.
Vogošća ima posebnu vezu sa Srebrenicom i sa posebnim pijetetom uvijek doživljava obilježavanje stradanja Srebrenice. Ne treba zaboraviti da je nekoliko hiljada preživjelih stanovnika Srebrenice, nakon stravičnog zločina počinjenog nad njihovim najmilijim utočište pronašlo baš u Vogošći. Mnogi od njih su se u Vogošći i trajno nastanili i danas su, zajedno sa svojim komšijama, izašli da isprate tužnu povorku.
U takvim prilikama nemoguće je sakriti emocije, a okupljeni Vogošćani se nisu ni trudili da ih sakriju. Ispratili su posmrtne ostatke žrtava genocida dalje prema Sarajevu pripremajući se da i u Vogošći obilježe godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice.
Podsjetimo da je najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci biti prevezeni u Potočare Šaha Cvrk koja je prilikom ubistva imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji je imao samo 16 godina. Treći član porodice Cvrk je Rašid koji je 1995. godine imao 55 godina.
Na ovoj kolektivnoj dženazi bit će ukopani i otac i sin Zaim (Rasim) Pilav (1946) i Fuad (Zaim) Pilav (1976). Također, vječni mir pronaći će braća Kasim i Asim Isaković te braća Fahrudin i Zijo Mujić.
Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 posmrtnih ostataka, a s ovogodišnjim ukopom brojka će se povećati na 6.643

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana