Na vrh

Pozitivne vijesti za kulturu i sport u Kantonu Sarajevo, raspisan Javni poziv za sufinansiranje projekata

Bez obzira na tešku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja je pogodila sve segmente društva, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo među prvima je osiguralo finansijska sredstva kojima će upravo u ovim izazovnim vremenima osnažiti sektore sporta i kulture.

S tim u vezi, posljednjeg dana aprila resorno ministarstvo je, svjesno činjenice da će upravo kultura i sport imati i jednu od presudnih uloga u ozdravljenju i socijalizaciji društva u vremenu pred nama, raspisalo “Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2020. godinu”.

Njegovom realizacijom pokušat će se pomoći ovim oblastima koje su vrlo snažno pogođene ovom svjetskom pandemijom i koje će se, prema procjenama stručnjaka, od  ove nesreće oporavljati godinama.

“Ministarstvo kulture i sporta KS je, pored već obezbjeđenih sredstava za sve zaposlene u javnim ustanovama kulture i sporta, raspisalo i ovaj javni poziv koji će biti otvoren do ponedjeljka, 01. juna 2020. godine. Za ovu namjenu obezbjeđen je iznos od oko 9.000.000 KM“, rekao je  Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dodao je kako je neophodno u ovakvim trenucima stvoriti pretpostavke i otvoriti mogućnosti umjetnicima i sportistima, udruženjima, organizacijama da stabilizacijom zdravstvene i ekonomske situacije zajedno rade na promovisanju društvenih vrijednosti, i time boljeg i kvalitetnijeg života stanovnika Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH.

„Odlučni smo da iz raspoloživih sredstava podržimo sve kvalitetne projekte. Kultura i sport mogu biti među predvodnicima oporavka društva, nosioci pozitivnih promjena za društvo u cjelini i imati ogroman utjecaj i na ekonomiju i turizam. Zbog toga cilj nam je bio da raspisivanjem ovog javnog poziva nastavimo borbu za osnaživanje i razvoj sektora kulture i sporta, jer oni mogu biti lideri napretka države”, naglasio je ministar Alikadić.

Pravo prijave iz područja kulture imaju pravna i fizička lica, a posebno udruženja, fondacije, organizacije, pojedinci, umjetnici i kulturni stvaraoci. U oblasti sporta pravo prijave za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata iz sporta i sportskih priredbi imaju klubovi, sportska društva, udruženja sportskih klubova – sportski savezi, fizička lica (sportisti pojedinci) i druga pravna lica sa projektom iz sporta.

Nakon analiza prispjelih aplikacija, Ministarstvo će objaviti preliminarnu listu aplikanata koji su zadovoljili pravno-formalne uslove poziva, kao i one koji to nisu.

Kriteriji, prijava i obrasci za učešće u Javnom pozivu za sufinansiranje projekata kulture i sporta sredstvima Ministarstva kulture i sporta KS za 2020. godinu objavljeni su na web-stranici: www.mks.ks.gov.ba.

(tekst je preuzet sa zvanične web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana