Na vrh

Prema posljednjim podacima BIRO-a za zapošljavanje u Vogošći smanjen broj nezaposlenih

Prema podacima Biroa za zapošljavanje, u općini Vogošća je krajem decembra 2017. godine registrovano 5.044 nezaposlene osobe koje su uz posredovanje ove službe tražile zaposlenje. Statistički bilteni o broju i strukturi tražilaca zaposlenja i slobodnim poslovima objavljuju se periodično, broj nezaposlenih je stanje na kraju posmatranog mjeseca. Prema posljednjim podacima broj nezaposlenih je smanjen za pedeset lica.

Potražnja za radnom snagom u privatnom sektoru trenutno je porasla. Primjetna  je potražnja za niže kvalifikovanim zanimanjima metalske struke ali i zanimanja sa fakultetskim diplomama iz ove oblasti.  U top pet spadaju zanimanja: Mašinski inženjeri, frezači, tokači, glodači, radnici na CNC mašinama. Zbog manjka  potrebne radne snage neke firme nude stručno osposobljavanje radnika.

Uvođenje mobilnih timova za pružanje administrativnih i savjetodavnih usluga za nezaposlena lica koja žive u udaljenim područjima pokazalo se neefikasnim, pa se od te ideje nakon testne faze odustalo.

Kako je i najavljeno, u februaru 2018. godine počinje sa radom druga grupa u Klubovima za traženje posla na sedam lokacija, od kojih je jedna lokacija i Biro u Vogošći.  Zainteresovane nezaposlene osobe koje se vode na evidenciji nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo trebaju da posjete biro gdje će dobiti sve potrebne informacije.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana