Na vrh

Premijer Mario Nenadić: Firmama kojima je zabranjen rad platiti minimalac za mart za sve radnike

U svom obraćanju javnosti na današnjoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo premijer KS Mario Nenadić je govorio o aktuelnim dešavanjima u Kantonu, te aktivnostima i odlukama Vlade usmjerenim na prevenciju i suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, kao i podrške privredi. Kako je naveo premijer, prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo KS, do sada je testirano ukupno 391 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 70 osoba.

Od ukupnog broja testiranih osoba, 33 su bile pozitivne na koronavirus, dok je u posljednja 24 sata pet njih bilo pozitivno na ovaj virus. Šest osoba je ukupno hospitalizirano, dok u posljednja 24 sata nije bilo hospitalizacija oboljelih. Trenutno je u samoizolaciji 1.780 osoba, dok je ova mjera istekla za 1.745 osoba. Prema podacima MUP-a, do sada je 939 osoba kršilo mjeru samoizolacije, a u posljednja 24 sata 53 osobe, dok je 21 osoba prekršila policijski sat.

U zadnja 24 sata je 75 osoba prijavljeno na evidenciju Službe za zapošljavanje KS. Po riječima premijera Nenadića, Vlada KS je razmatrala dva pitanja. Jedno od njih je analiza trenutnog stanja u domenu zdravstva. Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva izvijestili su Vladu o navedenim informacijama koje se tiču trenutne epidemiološke situacije u kantonu.Razgovarano je i o stanju vezanom za rad laboratorija, nabavci medicinske opreme.

„Zaštitna oprema stiže za sedam dana. Ukupnu zaštitnu opremu nabavljat ćemo centralizirano, koliko god je to moguće, putem UNDP-a. To će nam omogućiti brži i efikasniji rad. Pozivam ponovo sve domaće proizvođače da se jave UNDP-u, s ciljem davanja ponude kako bi u što većoj mjeri osigurali nabavku ove opreme od njih, a ne od stranih proizvođača“, poručio je premijer.

Najavio je da u narednih 14 dana stiže još jedan kontingent respiratora, koji su osigurani kroz Sporazum Vlade KS i UNDP-a.

„Mi već imamo solidnu količinu respiratora u KS-u i više ne brinemo kao na početku, kada su količine respiratora bile manje i za osam puta“, istakao je premijer.

Naglasio je da je Vlada KS na Kolegiju danas razmatrala i informaciju koja se odnosi na zaštitu građana Kantona kojima zbog posljedica koronavirusa prijete otkazi. S ciljem što ravnomjernije raspodjele tereta i posljedica izazvanih koronavirusom Vlada KS je pripremila i priprema set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera s ciljem pomoći privrednim subjektima u oživljavanju privrednih aktivnosti nakon pandemije koronavirusa. Aktivnosti se sprovode sa predstavnicima nadležnih institucija, Vlade F BiH, Grada i općina te predstavnicima reprezentativnih sindikata u javnom sektoru.

„Uvažavajući činjenicu da je najavljeno otpuštanje radnika u privatnom sektoru, Vlada KS je pripremila kratkoročnu mjeru s ciljem zaustavljanja otpuštanja radnika dok je na snazi proglašeno stanje prirodne nesreće. Prva mjera usmjerena je na zadržavanje radnika na postojećim radnim mjestima, koja kaže da svim privrednim subjektima na području KS-a kojima je odlukama štabova civilne zaštite zabranjen rad, a koji su zadržali broj radnika na dan 31.03.2020. godine u odnosu na prethodni mjesec uz ispunjenje obaveza po osnovu javnih prihoda, prema evidenciji Porezne uprave F BiH, osim onih radnika kojima je istakao ugovor o radu ili su sporazumno prekinuli radni odnos sa poslodavcem, obezbijediti sredstva za isplate plata za mjesec mart 2020. godine do visine minimalne plate definirane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 KM, u zavisnosti od perioda trajanja zabrane obavljanja djelatnosti“, istakao je premijer i dodao da je riječ o kratkoročnoj mjeri za mjesec mart kojom se želi pomoći i privrednicima i radnicima, a koja će se najvjerovatnije se morati ponoviti i u aprilu mjesecu.

„Skupa sa pobrojanim, sa saradnicima razvijamo i srednjoročne i dugoročne mjere. One su vezane za pitanje rebalansa Budžeta i suspenziji određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, o čemu će biti više riječi u narednim danima“, dodao je premijer Nenadić. Rekao je da čekaju i sutrašnja rješenja od Vlade F BiH, nakon čega će Vlada KS moći odlučnije da donosi nove mjere.

Ovom prilikom premijer je naveo i da je Vlada tokom mjeseca marta osigurala i dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50 KM za socijalno najugroženije porodice, a u pripremi je i odluka o povećanju osnovice za socijalna davanja u KS-u sa 660 na 700 KM, čime će se ona povećati već za mjesec april pa dalje. Također je osigurana nesmetana isplata redovnih mjesečnih naknada preko Službe za zapošljavanje za sve korisnike.

Premijer je također rekao da će sa strukom biti razmatrani zahtjevi građana koji se tiču osiguranja određenih perioda za kretanje mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i da li će te inicijative biti upućene prema Federalnom kriznom štabu čijom je naredbom zabranjeno kretanje za pomenute skupine građana.

(tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana