Na vrh

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Općinski načelnik Edin Smajić obišli Dom zdravlja Vogošća

U okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, početkom jula ove godine, započeli su radovi na izmjeni kompletne stolarije, rekonstrukcije grijanja, kao i na postavljanju fasade na objektu JU Dom zdravlja Vogošća. Zahvaljujući Vladi KS i resornim ministrima, ovo je drugi objekat na području naše općine, koji će u okviru Razvojnog programa UN-a biti finansiran kako bi se povećala energetska efikasnost. Vrijednost projekta utopljavanja objekta Doma zdravlja Vogošća je oko 350 000 KM.

Tim povodom su Općinski načelnik Edin Smajić sa delegacijom Kantona Sarajevo koju su činili premijer Elmedin Konaković, ministrica zdravstva Zilha Ademaj te ministri komunalne privrede i finansija Senad Hasanspahić i Jasmin Halebić, obišao radove na utopljavanju objekta Doma zdravlja u Vogošći.

„Iskoristili smo priliku, pored obilaska radova na objektu, da sa osobljem razgovaramo o tekućim problemima u zdravstvu, kako na terenu funkcioniše organizacija pružanja zdravstvenih usluga, gdje i kako oni vide moguća poboljšanja, kakve su reakcije na novu esencijalnu listu lijekova. Mi ćemo kroz budžete i dalje pratiti iskazane potrebe pacijenata i uposlenih u zdravstvenom sektoru“, istakao je premijer Konaković.

Ministrica Ademaj je istakla da je ovo vrlo značajan projekt koji se realizuje u okviru projekta Energetske efiksanosti. Da su svakako kvalitetni pomaci, ali ne i dovoljni. Vidne su potrebe na uređenju unutrašnjih prostorija,  zastarjelu opremu je potrebno zamijeniti novom, pogotovu u dijelu tretiranja mentalnog zdravlja i fizikalne terapije koja se provodi u Domu zdravlja Vogošća. Također je naglasila da je evidentna potreba da se uradi i promjena krova. Zatraženo je da se napravi premjer potrebnih radova i predračuna, kako bi se u budžetu naredne godine mogla osigurati neka sredstva za tu namjenu.

“Na sastanku smo razgovarali o problemima laboratorije, obzirom na veliki broj građana Vogošće i način na koji se šalju nalazi odavde za Sarajevo. Po obećanju direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Husić Fuada i resornog ministarstva poduzet će se mjere kako bi se to stanje poboljšalo. Za naredni period problematizirali smo i završetak projekta Porodicne medicine u okviru kojeg ćemo krajem godine od resornog ministarstva i Vlade KS tražiti da se obezbjede sredstva za izgradnju ambulante porodicne medicine na Rosuljama, za naselja Rosulje, Blagovac i Tihovići. Ovaj projekat bi se mogao početi realizovati tokom sljedeće godine u smislu obezbjeđenja prostora i opreme a do početka 2018. godine bi mogao biti završen. Također smo razgovarali i o problemu kadrova u Domu zdravlja Vogošća. U narednom periodu ćemo nastojati sa direktorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo, resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo taj problem riješiti. Kroz lično iskustvo i onoga što imamo  kroz konkretne pokazatelje i periodične izvještaje, a Vogošća je takva prilično topla kada su u pitanju emocije ljudi. U Vogošći je interesantna ta posvećenost od direktorice do samih uposlenika, i to je nešto što Vogošćani cijene, postoji ta empatija između zdravstvenih radnika i pacijenata” istakao je načelnik Smajić

Prema riječima direktorice, Sevde Bećirović, na sastanku je bilo govora o mogućnosti nadziđivanja Doma zdravlja Vogošća, kao i o mogućnosti proširenja laboratorij. Također je istakla zadovoljstvo posjetom načelnika Smajića i premijera Konakovića sa ministrima  i što je prepoznata potreba ulaganja u ovaj objekt, a što će pacijentima, za njih 32.000, na raspolaganju biti bolji uslovi pružanja zdravstvene zaštite.

Utopljavanje objekta, izmjena stolarije te rekonstrukcija grijanja  bili su neophodni, jer se u zimskom periodu trošilo mnogo energije i nije bilo moguće zagrijati sve prostorije ove zdravstvene ustanovePrema procjeni izvođača radova, utopljavanje JU Dom zdravlja Vogošća trebalo bi biti završeno do septembra ove godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana