Na vrh

Prezentirano idejno rješenje izgleda Trga branilaca Vogošće

Danas je u zgradi Općine Vogošća izvršena prezentacija idejnog rješenja budućeg izgleda Trga branilaca Vogošće. Prezentatori su bili prof.dr. Hamdija Salihović dipl.ing.arh. i prof.dr. Emir Salihović dipl. ing.arh., koji su tokom prezentacije istakli da su tokom izrade idejnog rješeja Trga vodili računa da zadrže svako drvo koje je bilo moguće zadržati, ondje gdje to nije bilo moguće nadomjestili su na drugim stranama novom hortikulturom. Trg će se prostirati na 4500 m2, biće podjeljen na prostorne cjeline: manifestacioni trg kao matični prostor u okviru cjeline trga, prostor za šah, prostor za kafeteriju sa terasom, diječijim igralištem, postojećim spomen obilježjem, fontanom, skulpturom koja ezistira od ranije i scenskim prostorom.
„Već mjesecima intezivno tragamo za adekvatnim rješenjem izgleda budućeg Trga branilaca Vogošće, koji će predstavljati razglednicu Općine Vogošća. To će biti centralni vogošćanski Trg, po kojem će ljudi prepoznavati Vogošću. Današnja prezentacija je upravo ono što smo tražili. Dobit ćemo jedan veliki prostor sa različitim sadržajima, koje će biti mjesto okupljanja kulturnih, političkih i svih drugih manifestacija. Potpuno sam siguran da će ovo biti omiljeno mjesto okupljanja za sve uzraste. Pred nama je sada promocija ovoga rješenja, gdje će biti omogućeno javnosti da da svoj kritički osvrt na ovaj projekat, kako bi smo u fazi izvođenja izvedbenog rješenja ovoga projekta dobili maksimum. Nastojat ćemo da kod prijateljskih i nadležnih institucija čim prije obezbjedimo sredstva za izradu glavnog projekta. Nakon čega ćemo krenuti sa obezbjeđenjem novčanih sredstava kao bi se ovaj projekat što prije realizovao, i kako bi Vogošćani i svi oni koji dolaze u Vogošću mogli uživati“ rekao je načelnik Smajić.
Idejno rješenje izgleda Trga branilaca Vogošće će predstavljati jedan dragulj za buduće naraštaje, jer su trgovi u svim gradovima vrlo dragocjeni prostori, za susrete ljudi, za relaksaciju i odmor. Svi sadržaju budućeg trga su veoma atraktivni i moći će zadovoljiti svačiji ukus.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana