Na vrh

Prije 24 godine u naselju Krše agresor počinio strašan zločin nad bošnjačkim civilima

Prije 24 godine u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad Bošnjacima-civilima, zvjerski su ubijeni: Kršo Ismet, Kršo Ramiz, Kršo Ibro, Mršo Asim i Piknjač Ahmed. Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz.

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i suoraganizaciji sa udruženjima RVI i JOB – unija veterana, Općinom Vogošća, Mjesnom zajednicom Vogošća I,i Organizacionim odborom mještana naselja Krše, dostojanstveno je obilježena 24. godišnjica stradanja mještana Krša i bitke vođene toga dana.

Današnjem skupu su se obratili učesnik Bitke za Krše Kasim Softić koji je posjetio prisutne na zločin koji se desio u naselju Krše i Općinski načelnik Edin Smajić naglasivši da “ova Bosanska zemlja koja miriše na krv njenih šehida ima toliko duga prema nama koji živimo. Mi jednostavno nemamo pravo da zaboravimo, mi nemamo pravo da u svom privatnom a posebno u ovim društvenim poslovima ne uradimo mnogo više nego što je realno moguće. Naš je usud da se za sve borimo, naša lokalna zajednica, naši borci, naši sugrađani navikli su a tu borbu i ja ih pozivam da u svim zajedničkim akcijama budu oni koji doprinose realaizaciji a ne oni koji to osporavaju na razne načine”.

Brojne programske aktivnosti upriličene su u znak sjećanja na ovaj dan. Delegacije su obišle šehidska mezarja i spomen obilježja i ploče, položeno je i cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u naselju Krše. Svoj doprinos obilježavanju dala je i Nejra Kršo, dijete šehida kao i učenici vogošćanskih osnovnih škola “Zahid Baručija” i “Mirsad Prnjavorac”, pročitavši literarne radove o temi “Bitka za Krše”. U sklopu današnjeg obilježavanja je održana i atletska trka za djevojčice i dječake.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana