Na vrh

Prof.dr. Pilav: Nije zabrinjavajući broj oboljelih od koronavirusa u KS

U svom obraćanju javnosti na današnjoj press konferenciji predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, prof.dr. Aida Pilav kazala je kako je do sada je u Kantonu Sarajevo kod 28 naših sugrađana laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa.

„Jučer ih je tesitrano 49, od kojih je četvero bilo pozitivno. Broj osoba koje su trenutno u samoizolaciji je 1.918, a izašlo ih je 1.350, i ponavljam to su osobe koje su došle iz ugroženim zemalja“, istakla prof.dr. Pilav.

Po njenim riječima, napravljeno je 321 testiranje što znači da svaki dan 17 mobilnih timova domova zdravlja kontinuirano rade na testiranju koja su napravljena po propisanim medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

„Dešava se da osoba da koja je bila naručena za testiranje ne bude na kućnoj adresi, te ovim povodom apelujem na građane da se odgovorno ponašaju“, poručila je prof. dr. Pilav.

Pojasnila je kako je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do sada hospitalizirano pet sugrađana sa srednje teškom slikom, te su doktori koji ih prate zadovoljnji njihovim trenutnim zdravstvenim stanjem, te kako niko od njih nije na respiratorima.

Tokom konferencije odgovorila je na pitanja novinara, te navela kako u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH ima dovoljno testova, a u subotu je stigao kontigent, koji je kupio Federalni štab civilne zaštite, zbog čega je istakla da su zadovoljni tim resursima.

Po mišljenju prof.dr. Pilav, bez obzira na natpise koji su se pojavili na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), masovno korištenje maski je važno, jer daje adekvatnu zaštitu za usta, nos i oči, koje nije preporučeno dirati ukoliko nemamo rukavice. Uz nošenje maski, istakla je kako je važno i održavanje socijalne distance.

„Sve zdravstvene ustanove su se stavile u službu pružanja zdravstvene zaštite i naravno da to nije tako brzo, kao što je bilo prije pandemije. Međutim, svi zdravstveni radnici su na radnim mjestima i pružaju usluge“, istakla je prof.dr. Pilav.

Najavila je da će uskoro biti proglašena epidemija na području FBiH.

Potcrtala je kako nije zabrinjavajući broj zaraženih, njih je manje od 10 posto, što je rezultat dosta dobro održavane situacije.

„Pred nama je 14 dana kada ćemo vidjeti da li će doći do eksponencijalnog rasta i još jednom apeliramo da ljudi u samoizolaciji poštuju propisane mjere. To je značajno i to može zadržati transmisiju širenja zaraze“, naglasila je prof.dr. Pilav.

(tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana