Na vrh

Prva transverzala i trolejbus ka Vogošći nulti prioriteti Vlade Kantona Sarajevo

Na poziv premijera Kantona Sarajevo Maria Nenadića danas ga je posjetio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. Bio je ovo prvi zvanični sastanak novog premijera sa predstavnicima neke lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja Adi Kalem , ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić , kao i pomoćnik općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje Hakija Delić.

Premijer Nenadić je naglasio da će Vlada na čijem je on čelu sigurno imati senzibiliteta za potrebe građana Vogošće i da nijedna od onih devet zvijezda u grbu Kantona Sarajevo koje simboliziraju općine ne smije biti sjajnija od drugih. Istakao je kako je strateško opredjeljenje ove Vlade otvaranje Kantona Sarajevo i da je u tom smislu rješavanje saobraćaja prema Vogošći nulti prioritet. Poimenice je pomenuo dva vrlo važna projekta, a to su izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa Sarajevom trolejbuskim saobraćajem.

Ministar Kalem je najavio da će već na jesen biti operativna sredstva za obnovu kontaktne mreže trolejbuskog saobraćaja i izgradnju podstanica u Hotonju i Vogošći, dok je ministar Kapidžić pojasnio kako je ovaj projekat važan dio uvođenja električnog saobraćaja što je jedna od strateških mjera za smanjenje zagađenja u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Smajić je izjavio kako je ipmresioniran operativnošću novog premijera koji je svega nekoliko dana po stupanju na dužnost upriličio ovaj sastanak. Rekao je da ga raduje što su Prva transverzala i uvođenje trolejbuskog saobraćaja prioriteti u radu premijera i njegovih ministara.

Bilo je govora i o drugim temama kao što je stavljanje u funkciju neperspektivne vojne imovine, definisanje namjene atraktivnog prostora na području Betanije, operacionalizacije aktulenih i budućih projekata i tu je postignut visok stepen saglasnosti o pravcima dalje saradnje.

Premijer Nenadić je najavio da će vrlo brzo i on posjetiti Vogošću, te izrazio želju da se uspostavi redovna dinamika sastanaka prvih ljudi Kantona Sarajevo i lokalnih zajednica.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana