Na vrh

Raskrsnice s kružnim tokom dio rješenja u Vogošći

Danas (17.07.2020.godine) je Općinski načelnik Smajić je sa svojim saradnicima i predstavnicima JP „Ceste Federacije BiH“ obišao završne radove koji se izvode na  raskrsnici sa kružnim tokom prema Industrijskoj zoni „Pretis“. Izrazio je zadovoljstvo što će puštanjem ove raskrsnice u funkciju biti otklonjeno još jedno saobraćajno „usko grlo“ na području općine Vogošća. Prema najavama izvođača radova ova raskrsnica bi trebala biti gotova do kraja mjeseca jula. JP „Ceste Federacije BiH“ najavljuje da će nakon ove odmah početi sa izgradnjom raskrsnice sa kružnim tokom kod hotela „Sunce“ vrijednosti oko 555.000,00 KM. Početak gradnje ove raskrsnice diktiraće radovi na mostu u Semizovcu. Prema riječima predstavnika JP „Ceste Federacije BiH“ čim ovi radovi u Semizovcu pređu u drugu polovinu krenut će se i sa radovima na raskrsnici.

Inače, Općina Vogošća je u svojim dokumentima zacrtala da je rješavanje saobraćajne infrastrukture prioritetni zadatak. Dnevno kroz Vogošću, magistralnim putem M-18 prođe oko 25.000 vozila. Takva frekvencija vozila nužno stvara saobraćajne gužve, te ugrožava bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Izgradnja Prve transverzale će umnogome rasteretiti Vogošću u tom smislu, ali neće u potpunosti riješiti sve saobraćajne probleme. Prvenstveno zbog očekivanog značajnog priliva novih stanovnika.

Stoga je nužno unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu na magistralnom putu M-18 koji će ostati jedan od glavnih putnih pravaca. U tom smislu je strateško opredjeljenje Općine Vogošća izgradnja raskrsnica sa kružnim tokom. Raskrsnica na Vogošćanskoj petlji je skoro godinu dana u funkciji i značajno je rasteretila dotadašnje usko saobraćajno grlo. Trenutno se završava raskrsnica prema Industrijskoj zoni „Pretis“, a vrlo brzo se očekuje i početak izgradnje raskrsnice kod hotela „Sunce“.

Iako izgradnja ovih raskrsnica nije u direktnoj nadležnosti Općine Vogošća u proteklom periodu Općina je insistirala na njihovoj izgradnju, urgirala kod nadležnih, maksimalnom brzinom izdavala potrebne dokumente, pa čak i obezbjeđivala sredstva za njihovu izgradnju. Raskrsnica prema Industrijskoj zoni je dugo bila na čekanju zbog potrebnog izmještanja benzinske pumpe „Energopetrol“ da bi se investitor odlučio za postavljanje privremene raskrsnice dok se to pitanje ne riješi.

Prvobitno je bilo zamišljeno da privremena raskrsnica bude montažnog tipa i znatno manja, ali na insistiranje Općine Vogošća i Općinskog načelnika Edina Smajića urađeno je puno kvalitetnije privremeno rješenje.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana