Na vrh

SAOBRAĆAJNO ZAGUŠENJE: DNEVNO KROZ VOGOŠĆU PROLAZI OKO 24.000 VOZILA

Magistralnim cestama se u Federaciji BiH odvija 60% saobraćaja. Neka područja nemaju gustu saobraćajnu frekvenciju, za razliku od općine Vogošća koja se ubraja među prve četiri lokalne jedinice u kojima je zagušenje saobraćaja doseglo „kritičnu“ tačku. Ovu činjenicu najbolje odslikavaju podaci JP Ceste Federacije BiH. Naime, automatsko brojanje saobraćaja dokazuje da je godišnji prosjek dnevnog prolaska kroz Vogošću 23.714 vozila. Samo u 2012. godini taj broj se kretao oko 15.000. Ukoliko ovim podacima dodamo i da se broj vozila povećava u saobraćaju na dnevnoj osnovi u vrijeme frekventnijih mjeseci kao što je ljeto čak za 30% od prosjeka, onda to pokazuje hitnu potrebu rasterećenja ovog dijela magistralne ceste M18 od zagušenja saobraćaja.

Da je na području Vogošće zagušenje saobraćaja sve izraženije, potvrdila je i Fata Terzić, jedan od inžinjera Odjela za studije, projektovanje i građenje u JP Ceste Federacije BiH. Terzić kaže da će izgradnja planiranih raskrsnica sa kružnim tokom ublažiti problem zagušenja saobraćaja ali nikako riješiti.

Komfornije projektno rješenje za priču o 24.000 vozila, koja dnevno prolaze kroz Vogošću, zasigurno je u povećanju broja kolovoznih traka. Upravo zato je Prva transverzala rješenje za saobraćajno zagušenje kroz Vogošću i taj projekt nema zamjenu.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana