Na vrh

Saopštenje za javnost Općine Vogošća povodom najava da bi kasarna “Enver Šehović” u Semizovcu mogla biti korištena kao smještaj za migrante

Povodom nedavnih napisa u medijima, koji su nagovještavali kako bi kasarna „Enver Šehović“ u Semizovcu mogla biti korištena kao centar za smještaj migranata, Općina Vogošća želi jasno staviti do znanja da je za našu lokalnu zajednicu takva namjera apsolutno neprihvatljiva.

Ne želimo niti jedne sekunde osporiti potrebu da se migranti zbrinu na način dostojan čovjeka. Sigurni smo, međutim da u Bosni i Hercegovini ima i puno prihvatljivijih objekata, na lokacijama koje bi u neuporedivo manjoj mjeri poremetile život lokalne zajednice, nego što bi to bio slučaj da se migranti smjeste u kasarni u Semizovcu.

Želimo naglasiti da je neprirodno, neprimjereno, pa i opasno da se centar takve vrste smjesti u neposrednoj blizini osnovne škole sa oko 350 učenika. Podsjećamo, u Semizovcu se, neposredno uz kasarnu  nalazi Osnovna škola „Porodice efendije Ramić“.  

I ne samo to. Kasarna se u Semizovcu nalazi u strogom centru ovog naselja, centru prema kojem gravitiraju stanovnici tri mjesne zajednice, Semizovac, Svrake i Gora. Preko puta i u neposrednoj blizini kasarne nalazi se četiri autobuska stajališta koje koriste građani, a ponajčešće srednjoškolci i studenti.

Ništa manje važna nije ni činjenica kako smo na ovaj prostor ozbiljno računali u svim našim razvojnim planovima. U našim strateškim dokumentima je zacrtano da pokretač daljeg razvoja Općine Vogošća treba biti pretvaranje kasarne u privrednu zonu. Podsjećamo da je Vogošća općina koja je opustošena i tokom agresije, a posebno neposredno prije reintegracije dijela teritorije Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. Tada su uništeni proizvodni pogoni fabričkog kompleksa u Industrijskoj zoni „Pretis“. Suočili smo se sa brojnim problemima i strpljivo, korak po korak, obnavljali smo devastiranu infrastrukturu i razrušenu privredu. Neke posljedice smo uspjeli sanirati, ali još uvijek pred nama stoje brojni izazovi. Još uvijek se suočavamo sa činjenicom da u Vogošći imamo oko 5000 nezaposlenih osoba.

Važan iskorak u rješavanju ovog problema bila je izgradnja Nove industrijske zone. To se pokazalo kao dobar koncept koji je doveo do značajnog zapošljavanja. Međutim, prostorni kapacitet Nove industrijske zone je ograničen i na tom prostoru ne možemo više odgovoriti zahtjevima novih investitora.

Zato je kasarna „Enver Šehović“ bila naša razvojna šansa. Onog momenta kada je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom i kada je data Općini Vogošća na korištenje mi smo krenuli sa aktivnostima u dva pravca. Jedan je bio argumentiranje potrebe kod nadležnih institucija da se ovaj objekat dodijeli Općini Vogošća na raspolaganje kako bi taj prostor mogli pretvoriti u Privrednu zonu dodjeljujući lokacije unutar tog prostora potencijalnim investitorima. A mnogi od njih su već izrazili svoj interes za otvaranjem pogona unutar tu planirane Privredne zone.

Sa druge strane intenzivno se radilo na izradi provedbeno – planske dokumentacije kako bismo bili spremni da ovaj prostor stavimo u funkciju onog trenutka kad nam bude dodijeljen na raspolaganje. Tri godine je pažljivo pripremana izrada Regulacionog plana Privredne zone i u četvrtak, 26.09.2019.godine Općinsko vijeće Vogošća je jednoglasno donijelo odluku o usvajanju predloženog Regulacionog plana.

Ukoliko bi se sada izvršila prenamjena ovog prostora to bi dugoročno usporilo razvoj Vogošće. Svi pozitivni trendovi i postignuća koja su nas stavila na osmo mjesto po razvoju u Federaciji Bosne i Hercegovine (prema zvaničnim podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH) tako bi bili zaustavljeni i budućnost Vogošće bi bila neizvjesna.

Naglašavamo da su sve strukture javnog života u Vogošći jednoglasne u ocjeni da migrante, ni u kom slučaju ne treba smjestiti u prostor kasarne u Semizovcu, a o tome je identičan stav imalo i Općinsko vijeće na sjednici od 26.09.2019.godine. Primjetna je uznemirenost među građanima koji putem društvenih mreža upućuju apele Općini Vogošća da spriječi korištenje kasarne u svrhu smještaja migranata. Savjeti Mjesne zajednice Semizovac i Mjesne zajednice Svrake održali su hitne sastanke i to isto zatražili od Općine Vogošća.

            Već nakon prvih naznaka da se razmišlja o smještanju migranata u kasarnu u Semizovcu, Općinski načelnik je uputio pismo Premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, kao i šefu Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija jasno argumentirajući potrebu da se ne mijenja planirana namjena kasarne. Uvjereni smo kako u ovim institucijama ima dovoljno spremnosti da se sagledaju svi argumenti koji govore u prilog našeg zahtjeva i da će prevladati zdravorazumsko uvjerenje kako je bolje ovaj objekat staviti u funkciju daljeg razvoja lokalne zajednice, a rješenje za migrante tražiti tamo gdje postoje prostori za koje nema ozbiljnih planova da se iskoriste na ovakav način.             Građanima Vogošće možemo poručiti kako smo jedinstveni u namjeri da se svim dozvoljenim sredstvima suprotstavimo eventualnim namjerama da nam se oduzme ovaj potencijal i od njega napravi žarište nekih eventualnim budućih problema. I da u tim nastojanjima nećemo žaliti ni truda ni znanja

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana