Na vrh

Sastao se Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale u srijedu 11.septembra 2019.godine održao je svoj prvi radni sastanak na kojem su usvojeni zaključci u cilju intenziviranja projekta izgradnje Prve transverzale

Operativni tim sačinjavaju premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnici općina Centar, Vogošća i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić, Edin Smajić i Nedžad Koldžo, te direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Mirza Hulusić i Selmir Kovač, kao i kantonalni pravobranilac Kemal Karić.

Iako je ponajviše bilo riječi o modalitetima rješavanja komplikovanih imovinsko – pravnih problema na dijelu trase koja prolazi kroz područje općine Centar razgovaralo se i o izgradnji ove transverzale na području općine Vogošća.

Na prijedlog Načelinika Općine Vogošća, Edina Smajića donesen je zaključak da se upriliči i sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje razvoja, Ministarstva saobraćaja i Općine Vogošća sa predstavnicima “BH Gasa” o temi izmještanja gasovoda sa lokaliteta Prve transverzale u Vogošći.

Govoreći o ovoj temi za Radio Televiziju Vogošća, Načelnik Smajić je napomenuo kako je Općina Vogošća već izdala urbanističku dozvolu za gradnju tunela dužine 680 metara. Izlazni portal ovog tunela u naselju Dumača dolazi u koliziju sa primarnim gasnim cjevovodom i, kako je istakao Općinski načelnik neophodno je već sada poduzeti mjere na izmještanju istog kako se ne bi došlo u situaciju da se taj problem rješava kada se već izgradi tunel.

Dodao je kako će planirano izmještanje primarnog cjevovoda južnije, na padine brda Žuč, donijeti višestruku korist Vogošći, jer će se osloboditi pojas uz sadašnju trasu cjevovoda koji nije mogao biti stavlje u službu razvoja Vogošće. Samo formiranje Operativnog tima ocijeno je kao izuzetno koristan potez koji bi svakako trebao ubrzati realizaciju projekta koji ocjenjuje najvažnijim prioritetom kada je razvoj Vogošće u pitanju.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana