Na vrh

Sjećanje na šehide Menjaka

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca uz podršku Općine Vogošća, obilježena je godišnjica stradanja mještana naselja Menjak. Prije 27 godina agresor je napao ovaj dio slobodne vogošćanske teritorije i rezultat je bio četiri izgubljena života. Inače ovo malo naselje dalo je dvanaest šehida.

U borbama za Menjak živote su u odbrani ovog naselja položili šehidi Hajrudin Bečirović, Esad Hećo, Sehad Preljević i Safet Vražalica. U toku agresije na BiH živote je izgubilo još osam boraca sa Menjaka: Mirsad Hasanović, Ćamil Ferić, Džemal Karahodžić, Suvad Kardaš, Ismet Karić, Adil Menzilović, Mirsad Rizvanović i Sulejman Zulić.

U svom obraćanju okupljenima Općinski načelnik Edin Smajić se zahvalio mladim učesnicima manifestacije koji su svojim literarnim radovima pokazali da znaju kakav je značaj očuvanja istine na sve što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Napomenuo je da je obaveza i prema šehidima da pružimo priliku novoj generaciji da izgradi onakvu Bosnu i Hercegovinu za kakvu su oni položili svoje živote.

U spomen na šehide naselja Menjak, pročitani su i literarni radovi koje su pisale učenice Lamija Karadžuz, Medina Hasković i Emina Bošnjak.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana