Na vrh

Socijalni kriterij ključan pri dodjeli plastenika


Općina Vogošća je u nastojanju da pomogne stanovnicima da što bezbolnije prebrode ekonomske posljedice pandemije obezbijedila dodatnih 72.703,80 KM za nabavku 26 plastenika koje će dodijeliti građanima, a u cilju intenziviranja poljoprivredne proizvodnje na području Vogošće.

Prije potpisivanja ugovora sa odabranim korisnicima Općinski načelnik Edin Smajić održao je sastanak sa predstavnicima Službe koja je provodila javni poziv za dodjelu plastenika kako bi se još jednom uvjerio da je ispoštovana osnovna namjera ovog javnog poziva a to je da plastenike dobiju oni kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Za razliku od dosadašnjih javnih poziva kada je osnovni kriterij bio u kojoj mjeri aplikant može iskoristiti dodijeljeni plastenik i koliko je uspješan kao poljoprivredni proizvođač ovog puta kriteriji su prilagođeni kako bi socijalni status bio prioritet pri dodjeli plastenika. Odnosno kako bi se obezbijedilo da ovu vrstu mogućnosti da se živi od svog rada ostvarili oni građani Vogošće koji imaju izrazito mala ili nikakva primanja po članu domaćinstva.

Predstavnici nadležne Službe su informisali Načelnika da je sve urađeno upravo u skladu sa pomenutim kriterijima, da je nabavljeno 26 plastenika pojedinačne veličine od sto metara kvadratnih i ukupne vrijednosti 72.703,80 KM te da će se ugovori sa odabranim korisnicima potpisivati već 20.05.2020.godine, a da će dobavljač instalirati plastenike na pripremljeno zemljište do kraja maja, a ne duže od prvih nekoliko dana juna. Nakon toga će korisnicima ovog projekta biti obezbijeđeno sjemenski materijal i rasad.

Govreći za RTV Vogošća Općinski načelnik Smajić je istakao kako je ovo rekordna godina kada su ulaganja u poljoprivredu u Općini Vogošća u pitanju. Od prvobitno planiranih 110.000,00 KM došlo se u situaciju da će biti uloženo 260.000,00 KM. Najavio je i novi javni poziv za dodjelu plastenika od 50 kvadratnih metara za one građane Vogošće koji raspolažu sa manje zemlje. Takođe je nagovijestio da će do kraja 2020.godine Općina vogošća realizovate još neke poticaje iz oblasti poljoprivrede.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana