Na vrh

Sufinansiranje građevinskih dozvola za privredne objekte, olakšića u realnom sektoru

Investitori u Kantonu Sarajevo za dobivanje građevinske  dozvole trebaju platiti oko 90 maraka po kvadratu poslovnog prostora, ističu poslodavci. Kako bi smanjili te troškove na inicijativu općine Vogošća, Vlada Kantona sufinansira 75% tog dijela finansijkog opterećenja.
 „Oni su obavezni u roku od dvije godine izgraditi objekte i zaposliti nove ljude mislim da je ovo pravi potez kako treba podsticati realni sektor“, rekao je Edin Smajić načelnik Općine Vogošća.
Za izgradnju i opremanje jednog proizvodnog objekta od 5.000 kvadrata, a koji upravo gradi jedna od firmi, treba obezbijediti, kažu, i do 5 miliona maraka. Zato su ovakvi poticaji dobrodošli, ističu privrednici. Dodaju da bi trebali biti stalni i veći.

Za ispunjenje uslova iz javnog poziva, poduzetnici su morali obezbijediti bankovnu garanciju u iznosu 20.000 maraka. Uvjereni su da će uspjeti u roku izgraditi pogon, no zabrinuti su da li će pronaći radnike.

Tu je teška situacija, jer vidimo da mi stalno objavljujemo oglas za prijem ali niko se ne javlja ili nam pošalju ljude i to dvoje koji neće da rade“, istakao je Muhamed Žero, poduzetnik.

U tom dijelu, ističu u Općini, poslodavcima će nastojati  pomoći kroz projekt prekvalifikacije i dokvalifikacije. Biće realizovani uz pomoć službe za zapošljavanje i Udruženja privrednika mreža.

Uz poticaje i obezbjeđenje kadrova poslodavci smatraju da  svi moraju raditi na daljnjem rasterećenju privrede od fiskalnih, a posebno parafiskalnih nameta.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana