Na vrh

“SUMERO” otvorio vrata svog objekta u Vogošći

Zahvaljujući pomoći brojnih donatora završen je objekat Centra za podršku osobama sa invaliditetom u Vogošći. Tim povodom upriličena je svečanost i objekat je otvorio svoja vrata nakon višegodišnjeg puta do realizacije ideje. Ovim projektom Bosna i Hercegovina je dobila najsavremeniji centar za edukaciju osoba sa intelektualnim teškoćama. Centar sadrži stambene zajednice, sale za edukaciju, plastenik za profesionalnu rehabilitaciju i ostale sadržaje, a namjera Saveza “Sumero” je pozvati i druge lokalne zajednice da se uključe u ovaj proces koji je svojevrsna održiva platforma za život u lokalnoj zajednici. Centar u Donjem Hotonju veličine je 550 metara kvadratnih, a s korisnicima će raditi stručnjaci raznih profila. Trenutno u “Sumeru”, po raznim projektima radi 17 ljudi, a u Centru će ih biti šest do sedam.

Posebnu zahvalnost Sumero je uputio i Općini Vogošća i Općinskom načelniku Edinu Smajiću koja je uz svu pruženu podršku investirala i sredstva za asfaltiranje dijela ulice Rašida Bešlije, što će služiti Centru kao i stanovnicima MZ Hotonj. Načelik Smajić je uputio pohvale ljudima iz Sumera i zaželio uspješan rad ističući da će općinska administracija u punom kapacitetu biti na raspolaganju Centu i njihovim korisnicima.

Projekat Sumerovog centra u Vogošći uradio je arhitekta Amir Vuk Zec i ima izgled ruku dok su u položaju zagrljaja, što simbolizira da su u ovaj centar svi dobro došli. Ipak, najviše koristi imaju sami korisnici jer se obukom na ovom mjestu osposobljavaju za samostalniji život.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana