Na vrh

Svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Intoniranjem državne himne i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima BiH počela je Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Prije Svečane sjednice brojne delegacije su na Centralnom spomen obilježju položile cvijeće i odale počast  svim šehidima i poginulim borcima. Cvijeće je položeno i na spomeniku civilnim žrtvama rata i ubijenim logorašima.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Tarik Curić i podsjetio na značaj 25. novembra 1943. godine kada je u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđena državnost Bosne i Hercegovine.

O značaju Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i hiljadugodišnjem postojanju države Bosne i Hercegovine govorio je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. Istakao je da je 25. novembar Dan državnosti BiH jedan od najznačajnijih datuma za našu domovinu.

Svečanoj sjednici prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života naše općine. Svoj doprinos današnjoj svečanosti dali su učenici sekcija vogošćanskih osnovnih škola

Podsjećamo da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Na kraju:

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana