Na vrh

Svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dvadestpeti (25.) novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943.godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu  Osmanske imperije.
Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH. Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

25.novembr, Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Vogošći je obilježen polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Vogošće, Centralnom spomen obilježju civilnim žrtvama rata općine Vogošća, kao i na Spomen obilježju ubijenim logorašima općine Vogošća. Program obilježavanja Dana državnosti nastavljen je u sali Općinskog vijeća Vogošća gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a  prisutnima su obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Esad Piknjač, govoreči o značaju 25. novembra. Svoj doprinos današnjoj svečanosti dale su  učenice vogošćanskih osnovnih škola Ilma Cvrk, Ajla Numanović i Belma Ajanović, pročitavši literarne radove o Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

Na kraju:

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana