Na vrh

Svečano otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici

U prisustvu velikog broja Vogošćana, dostojanstveno kako to i zaslužuje, večeras je u Vogošći svečano otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici. Svečanu vrpcu, zajedno sa najmlađim sugrađanima, presjekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

“Želja nam je bila da napravimo nešto vrijedno i dostojanstveno, nešto što će nas uvijek podsjećati da je u našoj zemlji, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine izvršen genocid. Ovaj Trg predstavlja jedinstveni simbol i vječni podsjetnik na teška vremena  i stradanje nevinih ljudi.” rekao je načelnik Smajić .

Osim spomenika sjećanju na stradanje Srebrenice, Vogošćani su dobili i mjesto koje će okupljati sve naraštaje, mjesto gdje će se družiti i činiti dobra djela. Fontana, dječije igralište, moderan fitness centar… niz sadržaja za sve, od najmlađih do najstarijih.

Pored načelnika Smajića, o značaju Trga govorili su i Salem Numanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća te Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, te Muslija efendija Čeliković, imam Islamskog centra u Vogošći. –

“Ovim lijepim gestom Vogošća pokazuje kako Srebrenica neće biti zaboravljena. Ono što se ne zaboravi, neće se ni ponoviti” – rekla je Munira Subašić. Istakla je kako 22 godine sa ostalim majkama čeka pravdu te kako je najveća nepravda čekati pravdu.

Uz ceremoniju svečanog otvaranja upriličen je i prigodan program – tradicionalni Bajramski koncert. Koncert je otvorio Muslija ef. Čeliković, imam Islamskog centra u Vogošći a u programu su učestvovali Hor „Šapat Srca“ te solisti Adna Gurda i Mustafa ef. Isaković.

Gradnja Trga koštala je oko 700.000 KM, a osim Općine Vogošća, investitori projekta su bili Ministarstvo finansija FBiH, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana