Na vrh

U 2017.godini počinju radovi na Prvoj transverzali

Danas je u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo održan sastanak na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta Prve transverzale. Sastanku su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar Ministarstva saobraćaja KS Mujo Fišo, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, te direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija kao i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić.

„Za Vladu Kantona Sarajevo Prva transverzala je najvažniji kapitalni projekat, čija realizacija kreće naredne godine. Zagušenje koje imamo u Vogošći je trenutno največi problem u odvijanju saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Od Zavoda za planiranje razvoja KS smo tražili da nam pokažu koje su to slabosti na projektu kako bi bili smanjeni eventualni troškovi. Već imamo nekoliko prijedloga kojima bi smo na određen način smanjili troškove i napravili ovaj projekat realnim. Očekujemo od Federacije da se uključi u realizaciju ovog procesa, jer do sada od investicija u saobraćajnice nismo imali nikakavih ulaganja od strane Federacije. Sa načelnicima općina Vogošća i Centar vodimo kontinuirane aktivnosti oko administrativnog praćenja realizacije ovog projekta, odnosno izdavanja svih potrebnih saglasnosti. Cilj Vlade KS je da se početkom naredne građevinske sezone krene u realizaciju ovog projekta i to sa tri strane, da se krene sa izgradnjom tunela kroz Kobilju Glavu prema Hotonju, da se krene iz Vogošće sa autoputa prema tunelu i iz Općine Centar u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa“, rekao je premijer Konaković.

Prema riječima Almira Hercegovca, šefa Službe za saobraćaj u Zavodu za planiranje razvoja KS „imali smo prezentaciju na kojoj je predložen određeni koncept, koji bi do kraja ove godine trebalo da usvoji Općinsko vijeće Vogošća, kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju ovog projekta.“

„Prva transverzala je najprioritetniji projekat građana Vogošće i Općine Vogošća. Drago nam je što je Vlada Kantona Sarajevo, prepoznala ovaj projekat kao prioritet. Sve zainteresovane strane intezivno provode aktivnosti da se što kvalitetnije izvrše pripreme i počne sa izvođenjem radova na onim dionicama na kojima se to može raditi“ istakao je načelnik Smajić.

Na kraju ovog veoma uspješnog sastanka je najavljeno da će prvi radovi na izgradnji Prve transverzale krenuti već naredne građevinske sezone.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana