Na vrh

U PROSTORIJAMA SPOMEN SOBE UPRILIČENO DRUŽENJE

Danas je u prostorijama Spomen sobe upriličeno druženje sa porodicama šehida i poginulih boraca na kojem su prisustvovali načelnik Edin Smajić i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kojima su uručene zahvalnice za trud, zalaganje i pomoć pri realizaciji Spomen sobe Vogošća i svih projekata u Spomen sobi.

Predsjednik Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ Omer Edo Hadrović, zahvalio se Općini  i načelniku na svesrdnoj podršci i svima onima koji istinu čuvaju od zaborava i podržavaju njihov rad.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović se ovom prilikom zahvalio, te naglasio da se kultura sjećanja mora čuvati.

– Jedna od najvažnijih stvari, pored socijalnih pitanja boračke populacije, je njegovati kulturu sjećanja, jer je ravnodušnost prema zlu u našem vremenu neprijatelj dobra i svih ljudskih vrijednosti. Ovom prilikom želim najaviti jedan projekat koji će biti na vašoj općini, riječ je o Muzeju koji će biti historijski arhivski centar, istakao je Osmanović.

Načelnik Smajić je izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

– Veliki broj naših heroja su dali svoje živote kako bi mi danas mogli imati budućnost. Godinama smo maštali o tome da uspostavimo jedan ovakav prostor i evo uspjeli smo u toj namjeri. Želim se zahvaliti Udruženju “Haber” na svemu što su uradili, ali je puno toga urađeno i zahvaljujući našim sugrađanima koji su donosili  podatke o našim borcima, naglasio je Smajić, te istakao da se nada da će se i logor “Kon-Tiki” pretvoriti u jedan muzej koji će biti za nauk civilizaciji sa čime može da se susretne.

Također, na današnjem druženju uručene su zahvalnice i pomoćniku načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijadu Kadriću, kao i direktoru RTV Vogošća Edinu Spahiću.

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH “Haber”, u saradnji sa Općinom Vogošća, realizovalo je projekat „Spomen soba poginulim boracima Armije RBiH općine Vogošća 1992-1995.“, kako bi se od zaborava sačuvala bogata historijska građa i drugi važni eksponati koji svjedoče borbi Vogošćana tokom odbrambeno-osobodilačkog rata u BiH. Nalazi se na adresi Skendera Kulenovića 65 i raspolaže fotografijama 411 šehida i poginulih boraca, video materijalom, pisanim dokumentima, bibliotekom, te multimedijalnom salom za mini projekcije.

Očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. Općina Vogošća stavila je visoko na listu prioriteta. Sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi, ova lokalna zajednica snažno podržava.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana