Na vrh

U toku pregovori za otkup objekata nekadašnjih logora “KON TIKI” i “BUNKER”

Na inicijativu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo ponovo su započeli razgovori i procedura za otkup objekta Kon Tiki, poznatog kao i logor kod Sonje. Još 2012.godine Udruženje logoraša Općine Vogošća pokrenulo je inicijativu da se ovaj objekat u kojem su zatvarani i zlostavljani mnogi građani Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Sarajeva i drugih općina, preuredi u spomen – obilježje Muzej stradanja građana BiH.
Ministri za boračka pitanja i pravde i uprave KS Muharem Fišo i Mario Nenadić. Kantonalni pravobranitelj Kemal Karić, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS, Fonda Memorijala i Općine Vogošća koju je predstavljao pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić održali su dva sastanka u Vladi KS. Nakon prvog sastanka odlučeno jei da se pozove i vlasnica objekta Kon Tiki, Anka Beganović kako bi se dogovorila cijena otkupa ovog objekta. U narednom period vlasnica bi trebala dostaviti ponudu sa cijenama za svoj objekat resornom ministrstvu, a ako se sve strane dogovore do kraja ove godine objekat Kon Tiki bi trebao biti otkupljen.
Interes Općine Vogošća da se ovaj objekat kao i objekat bunkera koji se nalazi u blizini, u kojem su zatvarani i mučeni Vogošćani i drugi građani BiH, preuredi u spomen – obilježje poput Tunela D-B je veliki. Osim što bi služio kao podsjećanje na torture koje su prošli logoraši, neki od njih bi možda dobili i posao u ovom kompleksu.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana